logotype

Παρουσίαση

logotype

Αγάπη :βαθιά ψυχική συμπάθεια, στοργή, ψυχικός δεσμός
φιλία, ζωηρό ενδιαφέρον, αφοσίωση σε κάποιον
ή σε κάτι....

Το έτος 1975 ιδρύθηκε ο Σύλλογός μας, ο πρώτοςκαταστατικά Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών στην Ελλάδα, με τη θαυμάσια επωνυμία ¨Η ΑΓΑΠΗ¨, από την πρωτοβουλία τριανταοκτώ (38) εργαζομένων Εθελοντών Αιμοδοτών από το εργοστάσιο ζάχαρης Ξάνθης με επικεφαλής τον Επίτιμο πλέον Πρόεδρό μας, Ελευθέριο Μαυρίδη.

Σήμερα και μετά την παρέλευση τόσων ετών αισίως υπερβαίνουμε την δύναμη των 6.450 ενεργών μελών και η όλη προσφορά μας σε φιάλες αίματος, στο φανταστικό νούμερο πάνω από 135.925 μονάδες ( στοιχεία με 31-12-2019). Κύριος σκοπός μας , η δωρεάν προσφορά αίματος σε οποιονδήποτε συνάνθρωπο το έχει ανάγκη, όπως επίσης και η διάδοση της ιδέας για την Εθελοντική Αιμοδοσία. 

Μέλη μας γυναίκες και άνδρες από 17 έως 65 ετών, η εγγραφή των οποίων επικυρώνεται από την πρώτη τους Αιμοδοσία για το Σύλλογο και η οποία συνοδεύεται από την Πανελλήνια ταυτότητα Εθελοντή Αιμοδότη, καθώς και από την ταυτότητα του Συλλόγου μας. Στην όλη προσπάθεια και επιτυχία μας συνέβαλλαν, Περιφέρεια, Δήμοι, Κοινότητες, Πανεπιστήμιο, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Σωματεία Εργαζομένων, η Διεύθυνση Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου μας,  η Διεύθυνση Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων « Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» των Αθηνών, αλλά και όλοι οι επώνυμοι και ανώνυμοι Ξανθιώτες, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι.

Πάμπολες οι εκδηλώσεις των συνεδρίων, ημερίδων και εκθέσεων που έχουμε πραγματοποιήσει, αλλά ευνόητο –και καταλαβαίνετε φυσικά-το γιατί δεν τις αναφέρουμε.

O Σύλλογός μας είναι ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΣυλλόγωνΕθελοντών Αιμοδοτών και η οποία είναι μέλος τηςΠαγκόσμιας Οργάνωσης για την Εθελοντική μη αμειβόμενηΑιμοδοσία, την F.I.O.D.S

1. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Από την πρώτη ημέρα της ιδρύσεώς μας ασχοληθήκαμε με το ευαίσθητο θέμα των παιδιών που πάσχουν από Θαλασσαιμία (γνωστή ως πρόσφατα ως μεσογειακή)Αναιμία. Αποτελέσματα της προσπάθειάς μας ήταν τότε η δημιουργία στο Νοσοκομείο ενός θαλάμου μεταγγίσεων για τα εν λόγω παιδιά, εξοπλισμένου με τηλεόρασης, βίντεο κ.τ.λ., προκειμένου η επί τρίωρου περίπου μετάγγισή τους με αίμα να περνούσε όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα. Αποτελέσματα επίσης της συνεχούς προσπάθειάς μας είναι η πλήρης κάλυψή τουςσε αίμα, με φρέσκο αίμα, εντελώς ανώνυμα από τον Σύλλογό και αυτό αποτελεί γεγονός διότι από το 1979 οι μεταγγίσεις τους πραγματοποιούνται πλέον όλες στην Ξάνθη, ενώ πριν γινόταν στην Καβάλα. Πολλές φορές όλα αυτά τα έτη βοηθήσαμε την αιμοδοσία του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης αγοράζοντας εξοπλισμό για τις ανάγκες της όπως ψυγείο για το προσωπικό, τηλεόραση για το θάλαμο αιμοληψιών ώστε να ψυχαγωγούνται οι εθελοντές την ώρα που αιμοδοτούν, αγοράζοντας αναλώσιμα Η/Υ (toners και φωτοτυπικό χαρτί) για τις ανάγκες της υπηρεσίας Αιμοδοσίας τις εποχές των μνημονίων διότι δε τους χορηγούσε το Νοσοκομείο…!.’Όπως επίσης και βοηθήσαμε και διευκολύναμε στον ελαιοχρωματισμό της υπηρεσίας με υλικά και πληρωμή ελεύθερου επαγγελματία διότι δεν μπορούσε να το πράξει επίσης το Νοσοκομείο μας…!

Από τα τέλη του 2001 οι προσπάθειές μας ευόδωσαν και ο Νομός μας είναι πλέον αυτάρκης σε αίμα σε τέτοιο βαθμό που ήδη ξεκινήσαμε από εκείνη τη χρονιά και τις αποστολές αιμάτων για τα παιδιά Μεσογειακής Αναιμίας στα νοσοκομεία Αθηνών κυρίως στο  Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» .Όπως κάτι αντίστοιχο ξεκίνησε και τον Οκτώβριο του 2019 με νέα συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Επίσης από τον Ιανουάριο του 2003 ο Σύλλογος με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και έγκριση της Γενικής Συνέλευσής μας, ανακοίνωσε την πλήρη κάλυψη με αίμα όποτε και αν χρειαστείτων γερόντων του Γηροκομείου Ξάνθης «Ο ΜέγαςΒασίλειος», όπως και των μελών του Συλλόγου των Α.Μ.Ε.Α. Ξάνθης. Επίσης από τον Ιούλιο του 2004 υιοθετήσαμε και τα παιδιά του πρώην Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης (νυνΠαράρτημα Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης).

Από το 2004 διοργανώνεται ετησίως υπό την αιγίδα του Δήμου Ξάνθης «η ΕΟΡΤΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ (ξεκίνησε ως «Διήμερο ΑΓΑΠΗΣ», στο οποίο, κάθε έτος βραβεύονται περίπου 100 εθελοντές αιμοδότες – μέλη του Συλλόγου μας, με τα μετάλλια του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και τον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο. Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Υπουργείου Υγείας που έχει να κάνει με τα ηθικά κίνητρα των αιμοδοτών όσοι έχουν μέχρι 24 αιμοδοσίες τους απονέμετε το χάλκινο μετάλλιο του Υπουργείου ενώ από 25 αιμοδοσίες και άνω  το ασημένιο αντίστοιχο μετάλλιο. Το Δ.Σ. από το 2008 καθιέρωσε την βράβευση όσων έχουν συμπληρώσει 40 αιμοδοσίες με ειδικό βραβείο ενώ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης στις 23-2-2009 καθιερώθηκε με τη συμπλήρωση 50 αιμοδοσιών να δίνεται τιμητική πλακέτα από το Δήμο Ξάνθης. Από το 2017 καθιερώθηκαν και τα τιμητικά βραβεία η «χάλκινη, η αργυρή και η χρυσή καρδιά» για όσους έχουν συμπληρώσει 60, 70 και 80 εθελοντικές αιμοδοσίες αντίστοιχα (ήδη όλα αυτά τα έτη έχουν δοθεί πάνω από 1.600 τιμητικές διακρίσεις).

Ακόμη από το 2005 και έπειτα νέα άτομα – αιμοδότες και μέλη του Συλλόγου μας, συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών ηλικίας από 18 έως 30 ετών εκπροσωπώντας επάξια τον Νομό και την χώρα μας.

Από τον Μάρτιο του 2007 έχει ξεκινήσει η συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» των Αθηνών. Δύο φορές τον χρόνο κινητή ειδική μονάδα, συνήθως τους μήνες Μάρτιο και Οκτώβριο, έρχεται στον Νομό μας επί μια εβδομάδα έως και δώδεκα ημέρες  ανάλογα, και συλλέγει αίματα για τις ανάγκες και την ανακούφιση των παιδιών με Μεσογειακή Αναιμία. Αυτή η συνεργασία άρχισε να διευρύνεται όταν από το 2010 ξεκίνησαν να έρχονται ακόμα δύο φορές και συγκεκριμένα τους καλοκαιρινούς (συνήθως τον Ιούλιο) αλλά και τους χειμερινούς μήνες (Ιανουάριος ή Φεβρουάριος). Από τον Απρίλιο του 2013 ξεκινήσανε πλέον και νέες εξορμήσεις και συνεργασίες όπου συμμετέχουν αποκλειστικά μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές της εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας  Ξάνθης αλλά και του Δήμου Χρυσουπόλεως. Κάτι που επαναλαμβάνεται κάθε Απρίλιο και Νοέμβριο κάτω από τον τίτλο «Η Εκπαίδευση προσφέρει το αίμα της». Συνολικά ο σύλλογος της «αγάπης» έχει προσφέρει για τη συγκεκριμένη δράση τα τελευταία χρόνια από 01 Ιανουαρίου 2007 έως σήμερα (στοιχεία με 31/01/2019) συνολικά πάνω από 22.000 μονάδες αίματος.

Οι συνεργασίες όλες ευελπιστούμε να διευρυνθούν με την συμμετοχή και των Συλλόγων των συμπατριωτών μας που διαμένουν στην Αττική. Η οικογένεια της «ΑΓΑΠΗΣ» συνεχώς μεγαλώνει αφού Ξανθιώτες σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας εξακολουθούν να παραμένουν μέλη του είτε προσφέροντας αίμα στα Νοσοκομεία των περιοχών τους είτε κατά την διάρκεια των διακοπών τους στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Τον Μάρτιο του 2008 πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη με διοργανωτή το Σύλλογο μας το 1ο Πανελλήνιο Ιδρυτικό Συνέδριο Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών από 18 έως 30 ετών.

Από τον Φεβρουάριο του 2010 ξεκίνησε το Δίκτυο Εθελοντών Δοτών Αιμοπεταλίων του Συλλόγου μας οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά τα αιμοπετάλια τους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρουπόλεως και στο Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστικό αποτελεί ότι τις βενζίνες πολλές φορές τις καλύπτουν οι ίδιοι οι εθελοντές όταν αδυνατεί ο σύλλογός μας…!!! Από το έτος 2019 υποστηρίζουμε πλέον και το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης αφού επιτέλους αγόρασε με τη σειρά του τον αντίστοιχο εξοπλισμό αιμοπεταλιοαφαίρεσης.

Από τον Ιανουάριο του 2013 άρχισε η ενημέρωση του κοινού της Ξάνθης και των μελών μας όσον αφορά τη δωρεά από τις νέες μητέρες των βλαστοκυττάρων τους, δηλαδή του πλακούντα τους μετά τον τοκετό, στη Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων του Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Σκεφτόμαστε ότι μελλοντικά και με αυτή την πρωτοβουλία θα «σώσουμε» όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές.

Η ομάδα μπάσκετ του συλλόγου μας είναι γεγονός από το μήνα Ιούλιο του 2014. Με την ονομασία "VAMPS" από τη λέξη «vampires» συμμετέχει αδιάλειπτα στο πρωτάθλημα των Πολιτιστικών & Κοινωνικών Συλλόγων της Ξάνθης. Τα όποια έσοδα από το φιλανθρωπικό αυτό τουρνουά στο οποίο συμμετέχουν κάθε έτος 14 ομάδες τα διαθέτει η οργανωτική επιτροπή σε ευπαθείς ομάδες και φορείς της πόλης μας. Σας περιμένουμε και σας καλούμε λοιπόν όλους να ενισχύσετε με την παρουσία και τον οβολό σας την πρωτοβουλία των συλλόγων της πόλης. Πρωτίστως όμως σας καλούμε να διασκεδάσετε, να χαλαρώσετε και να απολαύσετε μαζί με τα παιδιά το άθλημα που αγαπάει μεγάλη μερίδα του λαού μας και έχει προσφέρει μεγάλες επιτυχίες στη χώρα μας.

Από τον Μάιο του 2015 ξεκίνησε η επίσημη συνεργασία με το Κέντρο Ενημέρωσης και προσέλκυσης εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών μέσω του . Πολλοί εθελοντές-μέλη μας μέσω δείγματος σάλιου ταυτοποιήθηκαν με τη συγκεκριμένη διαδικασία και αποτελούν εν δυνάμει Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών σε περίπτωση που θα είναι συμβατοί με κάποιο ασθενή παγκοσμίως.

             Η καθημερινή, μηνιαία και ετήσια δραστηριότητά μας είναι με κυρίως επαναλαμβανόμενες δράσεις. Καθημερινή προσέλευση των εθελοντών μας μετά από σχετική κινητοποίηση (αποστολή γραπτών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα ή emails) στη Διεύθυνση Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Ξάνθης προκειμένου να αιμοδοτήσουν ή αιμοπεταλιοδοτήσουν. Ενημερωτικές συναντήσεις με εκπροσώπους συλλόγων, φορέων και οργανισμών για επικείμενες συνεργασίες. Διοργάνωση μέσω όρο άνω των 70 εθελοντικών εξορμήσεων εκτός Νοσοκομείου Ξάνθης, στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης και Καβάλας (περιοχή Χρυσουπόλεως) προκειμένου να συλλέξουμε μονάδες αίματος σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία Ξάνθης. Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου»  και Αθήνας όπως το Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Διοργάνωση της ετήσια Εορτής του Εθελοντή Αιμοδότη. Συμμετοχή σε ημερίδες, γενικές συνελεύσεις, εκδηλώσεις και συνέδρια για την εθελοντική αιμοδοσία και γενικά θέματα υγείας.

2. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Από τις αρχές του 2000 έχουμε ξεκινήσει μηχανογράφηση του Συλλόγου (από τους πρώτους και σε αυτόν τον τομέα στην χώρα μας) με ειδικό πρόγραμμα που κατασκευάσαμε εμείς οι ίδιοι. Ο τηλεφωνητής του Συλλόγου σε 24ωρη βάση μπορεί να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο πού και πώς μπορούν να μας βρουν, πέραν των ωρών λειτουργίας του γραφείου μας, από τις 10:00 έως τις 21:30 τις καθημερινές. Οι εθελοντές αιμοδότες μας ενημερώνονται για κάθε δράση και πότε πρέπει να αιμοδοτήσουν  μέσω ενημερωτικών γραπτών μηνυμάτων στα κινητά τους.

Σε μηνιαία βάση γίνονται ενημερώσεις – ομιλίες σχετικά με την Εθελοντική Αιμοδοσία σε χωριά, χώρους εργαζομένων και σχολεία του Νομού μας και σε συνεργασία με τους Εθελοντές ιατρούς μας, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, φορείς, Ιερείς και Ιμάμηδες ανάλογα, για να καλύπτουμε πάντα και το κοινωνικό και το επιστημονικό μέρος. Εκτυπώνουμε και διανέμουμε ανάλογο έντυπο υλικό και κατά περίπτωση ξεχωριστά (σχολεία, χώροι εργαζομένων, πολιτιστικοί σύλλογοι, κ.τ.λ.). Μια μεγαφωνική φορητή συσκευή τα πρώτα έτη χρησιμοποιούνταν για τις ανακοινώσεις και γνωστοποιήσεις των οργανωμένων ομαδικών Αιμοληψιών μας. Τώρα πλέον μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των μέσων ενημέρωσης, με  ειδικές αφίσες ανά περίπτωση καθώς και με αεροπανό από τις ευγενικές χορηγίες των συμπαραστατών μας, το έργο και οι δράσεις του φορέα μας φτάνουν παντού και έγκαιρα. 

Φυσικά στην επιτυχία αυτών των Αιμοληψιών συμβάλει και η πολύ καλή συνεργασία που έχουμε σε όλα τα επίπεδα με το προσωπικό της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου μας, την οποία θεωρούμε επιβεβλημένη να υπάρχει. Συνεργασία που κρατάει χρόνια και συνέχεια αναβαθμίζεται. Αν έκανε και η Πολιτεία το καθήκον της και ερχόταν επιπλέον προσωπικό στην αιμοδοσία του Νοσοκομείου Ξάνθης και αποκτούσαμε και κινητή μονάδα αιμοληψιών πλήρως εξοπλισμένη τότε η πόλη μας θα αποτελούσε μοντέλο για ολόκληρη τη χώρα.

Από τον Ιανουάριο του 2003 ο Σύλλογος κατέχει και ηλεκτρονική σελίδα στη διεύθυνση www.sagapi.gr, ένα ακόμη μέσο το οποίο θεωρεί επιβεβλημένο και που μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της Ιδέας της Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Αντίστοιχα υπάρχει και η σελίδα μας στο facebook. Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθη "Η Αγάπη" .Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ήδη πολλοί νέοι έχουν επισκεφτεί τις σελίδες μας, έχουν συμπληρώσει ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής και έχουν γίνει Αιμοδότες.

Από τον Μάρτιο του 2004 ένα όνειρο δεκαετιών πραγματοποιήθηκε. Με την ευγενική προσφορά και απόφαση του Δημάρχου Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης μας διατέθηκαν δωρεάν τα γραφεία του Συλλόγου μας σε κεντρικό σημείο – πάρκο της πόλης – ένα ξύλινο κτήριο 36τ.μ. με τρία δωμάτια, κουζίνα, WC που αποτελούσε κατά την προσωπική μας άποψη, κόσμημα για την πόλη μας και αξιέπαινη πρωτοβουλία και στήριξη, μοναδική σε ολόκληρη τη χώρα. Καθημερινά δεκάδες συμπολίτες μας εξυπηρετούνταν ζητώντας πληροφορίες και ενημέρωση για την Εθελοντική Αιμοδοσία, τη Δωρεά Οργάνων, τη δωρεά αιμοπεταλίων και τη δωρεά βλαστοκυττάτων. 

Από τον Ιούνιο του 2006 δύο άτομα εργάζονταν μόνιμα στις εγκαταστάσεις αυτές με πλήρες ωράριο πέρα από τον Εθελοντικό χρόνο και εργασία που προσφέρουν τα μέλη του Δ.Σ. και των ομάδων εργασίας. 

              Τον Οκτώβριο του 2006 συμμετείχαμε σε προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση με θέματα «Ανάπτυξη και Προώθηση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών Σώματος» στον Νομό μας.

Από τον Νοέμβριο του 2006 έχει συσταθεί η Επιτροπή Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης με νέους Αιμοδότες από 18 έως 28 ετών η οποία ήδη υπερβαίνει τα 2.500 μέλη. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη και η προώθηση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στον Ν. Ξάνθης με ομάδα στόχο τους νέους ανθρώπους. 

Από τον Μάρτιο του 2007 εγκρίθηκε το νέο καταστατικό του Συλλόγου, που πέρα από τη σύγχρονη εκδοχή του διευρύνει τις δραστηριότητες στους τομείς της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών Σώματος, Μυελού των Οστών και της Αιμοπεταλιοαφαίρεσης

Τον Οκτώβριο του 2014 ο σύλλογός μας ήταν ο μοναδικός σε ολόκληρη τη χώρα σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών που του εγκρίθηκε ένα πρόγραμμα δράσης, με τίτλο «Η Αγάπη στηρίζει τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες» που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο ήταν μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, με Διαχειριστή Επιχορήγησης του Προγράμματος το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Σκοπός του προγράμματος ήταν  η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.  

Στα τέλη του 2015,μεταφερθήκαμε στα νέα γραφεία του συλλόγου μας, στη Δημοτική Αγορά Ξάνθης, στις εγκαταστάσεις της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας, καταβάλλοντας ενοίκιο άνω των 300,00€ μηνιαίως, αφού η τότε δημοτική αρχή έκρινε ότι μόνο με ενοίκιο μπορούμε να φιλοξενηθούμε εκεί, απομακρύνοντάς μας από τα παλιά γραφεία μας που διατίθονταν δωρεάν, με την αιτιολογία ότι θα γκρεμίζονταν. Για δε τις ανάγκες εγκατάστασης και εξωραισμού και οργάνωσης των γραφείων, ο φορέας μας αναγκάστηκε να ξοδέψει άνω των 15.000,00€ προκειμένου να γίνει λειτουργικός ο χώρος.(πλακάκια, είδη υγιεινής, ελαιοχρωματισμός χώρων, διάφορα έπιπλα και έπιπλα γραφείου, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, τηλεφωνικό κέντρο, διάφορες υπηρεσίες, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, αντικατάσταση λαμπτήρων με τεχνολογία LED για εξοικονόμηση, καταψύκτες για τη διατήρηση τροφίμων για τις ωφελούμενες οικογένειες κλπ.).

3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Το Δ.Σ. προσπαθεί με διάφορα μέσα να βρει πόρους για την χρηματοδότηση και υλοποίηση των δράσεων και ενεργειών του. Οι πόροι ετησίως προέρχονται κυρίως:

  • από την διοργάνωση χοροεσπερίδων και λαχειοφόρων αγορών.

  • από ανώνυμες ή και επώνυμες εισφορές συμπολιτών μας.

  • από έκτακτες και σποραδικές επιχορηγήσεις διαφόρων φορέων του Δημοσίου.

  • από χορηγίες επιχειρήσεων του Νομού μας.

  • από συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Είναι συνεχής η προσπάθειά μας να βρίσκουμε οικονομικούς πόρους και χορηγίες σε υλικά για την υλοποίηση των δράσεών μας γιατί όπως αυτές γιγαντώνονται χρόνο με τον χρόνο, εξίσου ανάλογα γιγαντώνονται και οι πόροι που χρειάζονται για την χρηματοδότησή τους.

              Από το 2012 ο σύλλογός μας έχει καθιερώσει ετησίως την πραγματοποίηση λαχειοφόρου αγοράς με την ονομασία Κοινωνικό Λαχείο Ξάνθης με αξία λαχνού το ένα (1) ευρώ από τα έσοδα του οποίου επωφελούνταν και άλλοι κοινωνικοί φορείς της περιοχής μας όπως το Γηροκομείο Ξάνθης « Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ», ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός- Παράρτημα Ξάνθης, η Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν. Ξάνθης,  ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα Ξάνθης, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ξάνθης «παραΜΕΝΟΝΤΑΣ ΖΩΗροί» και το Ψυχολογικό Κέντρο Β. Ελλάδος-Παράρτημα Ξάνθης. (νυνΠαράρτημα Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης).

           Αφορμή της κίνησης αυτής ήταν διότι όλοι οι φορείς αυτοί, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο ή και κάποιοι καθόλου, δεν είχαν ούτε έχουν τη δυνατότητα επιχορηγήσεων από την Πολιτεία και ενώ προσφέρουν τεράστιο έργο στην περιοχή μας και όχι μόνο, εντούτοις δεν έχουν θεσμοθετημένους πόρους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Σύλλογος της «Αγάπης, δεν έχει θεσμοθετημένους πόρους, ούτε προβλέπονται ετήσιες συνδρομές από τα μέλη του βάσει καταστατικού. Οι εθελοντές μέλη μας συνεισφέρουν και διατηρούν την ιδιότητα του μέλους προσφέροντας τακτικά μόνο το αίμα τους…

4. ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Είναι πάρα πολλές οι τιμητικές διακρίσεις και η αναγνώριση του Συλλόγου μας όλα αυτά τα χρόνια από διαφόρους φορείς και οργανώσεις. Με τελευταίες και ανώτερες τιμητικές διακρίσεις  το ασημένιο μετάλλιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που επιδόθηκε τον Ιούνιο του 2004 για τα θαυμάσια αποτελέσματά του – ο μόνος Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών που είχε ξεπεράσει τις 2.500 μονάδες ετησίως σε προσφορά ζωής, την τιμητική διάκριση από την Αυτού Εξοχότης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2005 και το χρυσό μετάλλιο της Πόλεως της Ξάνθης τον Οκτώβριο του 2009. 

Από το 2013 πλέον ο Σύλλογός μας ξεπερνούσε σε ετήσια βάση τις 6.000 μονάδες αίματος, μονάδες απόλυτης και αλτρουιστικής«αγάπης» όπως μας αρέσει να λέμε. Εν τούτοις ακόμα και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης 2010-2019 άντεξε και συνεχίζει να προσφέρει ετησίως πάνω από 5.000 μονάδες αίματος συνολικά σε όλα τα Νοσοκομεία που συνεργάζεται.

Στις 12 Ιουνίου 2015, δεκαοκτώ εθελοντές αιμοδότες-μέλη του συλλόγου μας, βραβεύτηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα, από την Αυτού Εξοχότητα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, για τη μεγάλη τους συνεισφορά στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο (είχαν ήδη αιμοδοτήσει εθελοντικά ο καθένας προσωπικά άνω τον πενήντα φορών). Αποτελούσε την μεγαλύτερη συλλογική αποστολή στην ελληνική επικράτεια σε ένα σύνολο περί των εκατό (100) βραβευθέντων-τιμηθέντων. 

Να σημειώσουμε ότι επί δεκαεπτά συναπτά έτη (2003-2019) ο Σύλλογός μας έχει την πρωτιά σε όλη την Ελλάδα σε προσφορά αίματος με στοιχεία που τηρεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ). 

5. ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»

Από τον Φεβρουάριο του 2013 ο σύλλογός μας θέλοντας να δώσει περισσότερη έμφαση και να ενισχύσει την υλοποίηση ενός παράλληλου στόχου του, αυτού της προσφοράς κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου, ανακοινώνει και επίσημα την πρωτοβουλία για τη σύσταση στους κόλπους του ειδικής Επιτροπής με την ονομασία φιλανθρωπική επιτροπή «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» καθώς και Σώμα Εθελοντών αυτής. Η Επιτροπή αυτή είναι συνέχεια του συλλόγου Γυναικών χωρίς Σύνορα-παράρτημα Ξάνθης που είχε ιδρύσει η αείμνηστη, ακάματη και μεγάλη κυρία του εθελοντισμού Βασιλική (Κούλα) Ψωμά. Οι «Γυναίκες της αγάπης» έχουν αναλάβει και διευρύνουν ακόμη πιο εντατικά το φιλανθρωπικό μέρος του συλλόγου μας δίνοντας προστασία και προσφέροντας συμπαράσταση υλική, ηθική και οικονομική  σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας κυρίως σε παιδιά και γυναίκες. 

            Έργο της εν λόγω επιτροπής , η οποία έχει σαν βασική ιδέα της ίδρυσής της, την αγάπη της για τον συνάνθρωπο και την οικογένεια του, είναι η Κοινωνική και Οικονομική στήριξη των ευπαθών οικογενειών του Νομού μας.

          - Στηρίζει εν ολίγοις την Οικογένεια Ηθικά και Οικονομικά τόσο, όσο της το επιτρέπει το εύρος του προϋπολογισμού της, που δημιουργήθηκε από τις συνδρομές των μελών της και τις χορηγίες διαφόρων φορέων και επιχειρηματιών.

          - Προσπαθεί, να διευρύνει το Κοινωνικό και Μορφωτικό επίπεδο των παιδιών τους προσφέροντας: την συμμετοχή μαθητών Λυκείου σε φροντιστηριακές ομάδες προετοιμασίας για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, δωρεάν μαθήματα ξένης γλώσσας με την συμμετοχή αντίστοιχων φροντιστηρίων της πόλης μας, σχολικά είδη , βιβλία ξένων γλωσσών, είδη ιματισμού κλπ.

          - Βοηθάει Οικονομικά , την οικογένεια, όπου και όταν χρειάζεται για να ορθοποδήσει, πληρώνοντας: ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, θέρμανση παντός είδους, ενοίκια, καύσιμα και εισιτήρια μετακίνησης ασθενών στα διάφορα Νοσοκομεία εκτός πόλης κλπ.

         - Έχει αναλάβει ολοκληρωτικά την στήριξη Απόρων Πολυτέκνων Οικογενειών, με την οικονομική βοήθεια χορηγών.

         - Τροφοδοτεί, οικογένειες με διάφορα χρειώδη καθαριότητας και ευπρεπισμού, διάφορα τρόφιμα, κρέας, ψάρια, πουλερικά  κλπ.

         - Καθοδηγεί, Προτείνει και Αναλαμβάνει όπου χρειάζεται, την επίλυση διαφόρων προβλημάτων που προκύπτουν στην οικογένεια, τόσο από την οικονομική υστέρηση, όσο και από την κρατική απαξίωση.

         - Θεσμοθέτησε και χορηγεί επτά (7) Υποτροφίες ύψους 200€/υποτροφία σε αριστεύσαντες μαθητές, τέκνα εθελοντών αιμοδοτών-μελών της «αγάπης».

         Γενικότερα προσπαθεί να σταθεί αρωγός σε όλα τα προβλήματα των ανθρώπων που δεν έχουν την δυνατότητα , λόγω οικονομικής δυσπραγίας, να διαβιούν ομαλά και φυσιολογικά.

           Οι ανάγκες είναι πολλαπλές και τα προβλήματα που δημιουργούνται μεγάλα. Η βοήθειά μας , όσο και να προσπαθούμε , όση καλή διάθεση κι αν έχουμε , είναι μια σταγόνα ή ένα μικρό ρυάκι στον χείμαρρο.

          Σ’ αυτό το έργο, σας χρειαζόμαστε βοηθούς , φίλους και συμπαραστάτες. Θέλουμε την στήριξη  σας  οικονομική και υλική… Έχουμε απόλυτα την ανάγκη σας και  σας θέλουμε κοντά μας

          Καλούμε τις γυναίκες της Ξάνθης, κάθε ηλικίας, είτε είναι μέλη μας είτε όχι, όσες θέλουν και μπορούν, να δηλώσουν συμμετοχή και να πυκνώσουν τις τάξεις και αυτής της επιτροπής. 

Μπορεί κάποιος ίσως να μη μπορεί να «δωρίσει» το αίμα του αλλά σίγουρα μπορεί να «δωρίσει» τα αποθέματα ψυχής του.

 

Αγάπη είναι να αιμοδοτείς,

χωρίς ποτέ να μάθεις,

ποιος πήρε από το αίμα σου,

δύναμη για να ζήσει

 
 
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Τον προηγούμενο μήνα Αύγουστος 2020 Τον επόμενο μήνα
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
week 31 1 2
week 32 3 4 5 6 7 8 9
week 33 10 11 12 13 14 15 16
week 34 17 18 19 20 21 22 23
week 35 24 25 26 27 28 29 30
week 36 31
Your ad here Your ad here Your ad here
Οι φίλοι μας

Φιλικές ιστοσελίδες

Πότε δώσατε για 1η φορά αίμα?
Πότε δώσατε για 1η φορά αίμα?
 
Οι Χορηγοί μας

Οι Χορηγοί μας

Οι Χορηγοί μας