logotype

Παρουσίαση

logotypeΤο έτος 1975 ιδρύθηκε ο Σύλλογός μας, ο πρώτος καταστατικά Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών στην Ελλάδα, με τη θαυμάσια επωνυμία ¨Η ΑΓΑΠΗ¨, από την πρωτοβουλία τριανταοκτώ (38) εργαζομένων Εθελοντών Αιμοδοτών από το εργοστάσιο ζάχαρης Ξάνθης με επικεφαλής τον Επίτιμο πλέον Πρόεδρό μας, Ελευθέριο Μαυρίδη.

Σήμερα και μετά την παρέλευση τόσων ετών αισίως υπερβαίνουμε την δύναμη των 3.500 ενεργών μελών και η όλη προσφορά μας σε φιάλες αίματος, στο φανταστικό νούμερο πάνω από 102.000 μονάδες ( στοιχεία με 31-12-2012). Κύριος σκοπός μας , η δωρεάν προσφορά αίματος σε οποιονδήποτε συνάνθρωπο το έχει ανάγκη, όπως επίσης και η διάδοση της ιδέας για την Εθελοντική Αιμοδοσία.

Μέλη μας γυναίκες και άνδρες από 18 έως 65 ετών, η εγγραφή των οποίων επικυρώνεται από την πρώτη τους Αιμοδοσία για το Σύλλογο και η οποία συνοδεύεται από την Πανελλήνια ταυτότητα Εθελοντή Αιμοδότη, καθώς και από την ταυτότητα του Συλλόγου μας. Στην όλη προσπάθεια και επιτυχία μας συνέβαλλαν, Περιφέρεια, Δήμοι, Κοινότητες, Πανεπιστήμιο, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Σωματεία Εργαζομένων, η Διεύθυνση Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου μας, αλλά και όλοι οι επώνυμοι και ανώνυμοι Ξανθιώτες, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι.

Πάμπολες οι εκδηλώσεις των συνεδρίων, ημερίδων και εκθέσεων που έχουμε πραγματοποιήσει, αλλά ευνόητο –και καταλαβαίνετε φυσικά-το γιατί δεν τις αναφέρουμε.

O Σύλλογός μας είναι ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και η οποία είναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Εθελοντική μη αμειβόμενη Αιμοδοσία, την F.I.O.D.S.

1. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Από την πρώτη ημέρα της ιδρύσεώς μας ασχοληθήκαμε με το ευαίσθητο θέμα των παιδιών που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία. Αποτελέσματα της προσπάθειάς μας ήταν τότε η δημιουργία στο Νοσοκομείο ενός θαλάμου μεταγγίσεων για τα εν λόγω παιδιά, εξοπλισμένου με τηλεόρασης, βίντεο κ.τ.λ., προκειμένου η επί τρίωρου περίπου μετάγγισή τους με αίμα να περνά το δυνατόν πιο ευχάριστα. Αποτελέσματα επίσης της συνεχούς προσπάθειάς μας είναι η πλήρης κάλυψή τους σε αίμα, με φρέσκο αίμα, εντελώς ανώνυμα από τον Σύλλογό και αυτό αποτελεί γεγονός διότι από το 1979 οι μεταγγίσεις τους πραγματοποιούνται πλέον όλες στην Ξάνθη, ενώ πριν γινόταν στην Καβάλα.

Από τα τέλη του 2001 οι προσπάθειές μας ευόδωσαν και ο Νομός μας είναι πλέον αυτάρκης σε αίμα σε τέτοιο βαθμό που ήδη ξεκινήσαμε και τις αποστολές αιμάτων για τα παιδιά Μεσογειακής Αναιμίας στα νοσοκομεία Αθηνών(Δρακοπούλειο, Αγία Σοφία Παίδων).

Επίσης από τον Ιανουάριο του 2003 ο Σύλλογος με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και έγκριση της Γενικής Συνέλευσής μας, ανακοίνωσε την πλήρη κάλυψη με αίμα όποτε και αν χρειαστεί των γερόντων του Γηροκομείου Ξάνθης «Ο Άγιος Βασίλειος», όπως και των μελών του Συλλόγου των Α.Μ.Ε.Α. Ξάνθης. Επίσης από τον Ιούλιο του 2004 υιοθετήσαμε και τα παιδιά του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης.

Από το 2004 διοργανώνεται ετησίως υπό την αιγίδα του Δήμου Ξάνθης το Διήμερο «ΑΓΑΠΗΣ», στο οποίο, κάθε έτος βραβεύονται περίπου 100 αιμοδότες – μέλη του Συλλόγου μας, με τα μετάλλια του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και τον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο.

Ακόμη από το 2005 και έπειτα νέα άτομα – αιμοδότες και μέλη του Συλλόγου μας, συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών ηλικίας από 18 έως 30 ετών εκπροσωπώντας επάξια τον Νομό και την χώρα μας.

Από τον Μάρτιο του 2007 έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» των Αθηνών. Δύο φορές τον χρόνο κινητή ειδική μονάδα, συνήθως τους μήνες Μάρτιο και Οκτώβριο, έρχεται στον Νομό μας επί μια εβδομάδα και συλλέγει αίματα για τις ανάγκες και την ανακούφιση των παιδιών με Μεσογειακή Αναιμία. Αυτή η συνεργασία άρχισε να διευρύνεται όταν από το 2010 ξεκίνησαν να έρχονται ακόμα δύο φορές και συγκεκριμένα τους καλοκαιρινούς (συνήθως τον Ιούλιο) αλλά και τους χειμερινούς μήνες (Ιανουάριος ή Φεβρουάριος). Από τον Απρίλιο του 2013 ξεκινάνε πλέον και νέες εξορμήσεις και συνεργασίες όπου συμμετέχουν αποκλειστικά μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές της εκπαίδευσης του Νομού Ξάνθης. Κάτι που ευελπιστούμε να επαναλαμβάνεται και κάθε Νοέμβριο.

Οι συνεργασίες όλες ευελπιστούμε να διευρυνθούν με την συμμετοχή και των Συλλόγων των συμπατριωτών μας που διαμένουν στην Αττική. Η οικογένεια της «ΑΓΑΠΗΣ» συνεχώς μεγαλώνει αφού Ξανθιώτες σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας εξακολουθούν να παραμένουν μέλη του είτε προσφέροντας αίμα στα Νοσοκομεία των περιοχών τους είτε κατά την διάρκεια των διακοπών τους στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Τον Μάρτιο του 2008 πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη με διοργανωτή το Σύλλογο μας το 1ο Πανελλήνιο Ιδρυτικό Συνέδριο Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών από 18 έως 30 ετών.

Από τον Φεβρουάριο του 2010 ξεκίνησε το Δίκτυο Εθελοντών Δοτών Αιμοπεταλίων του Συλλόγου μας οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά τα αιμοπετάλια τους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρουπόλεως και στο Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστικό αποτελεί ότι τις βενζίνες πολλές φορές τις καλύπτουν οι ίδιοι οι εθελοντές όταν αδυνατεί ο σύλλογός μας…!!!

Από τον Ιανουάριο του 2013 άρχισε η ενημέρωση του κοινού της Ξάνθης και των μελών μας όσον αφορά τη δωρεά από τις νέες μητέρες των βλαστοκυττάρων τους, δηλαδή του πλακούντα τους μετά τον τοκετό, στη Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων του Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Σκεφτόμαστε ότι μελλοντικά και με αυτή την πρωτοβουλία θα «σώσουμε» όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές.

Από τον Φεβρουάριο του 2013 ο σύλλογός μας θέλοντας να δώσει περισσότερη έμφαση και να ενισχύσει την υλοποίηση ενός παράλληλου στόχου του, αυτού της προσφοράς κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου, ανακοινώνει και επίσημα την πρωτοβουλία για τη σύσταση στους κόλπους του ειδικής Επιτροπής με την ονομασία «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» καθώς και Σώμα Εθελοντών αυτής. Η Επιτροπή αυτή είναι συνέχεια του συλλόγου Γυναικών χωρίς Σύνορα-παράρτημα Ξάνθης που είχε ιδρύσει η αείμνηστη, ακάματη και μεγάλη κυρία του εθελοντισμού Βασιλική (Κούλα) Ψωμά. Οι «Γυναίκες της αγάπης» θα αναλάβουν και διευρύνουν ακόμη πιο εντατικά το φιλανθρωπικό μέρος του συλλόγου μας δίνοντας προστασία και προσφέροντας συμπαράσταση υλική, ηθική και οικονομική σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Καλούμε τις γυναίκες της Ξάνθης, κάθε ηλικίας, είτε είναι μέλη μας είτε όχι, όσες θέλουν και μπορούν, να δηλώσουν συμμετοχή και να πυκνώσουν τις τάξεις αυτής της νεοσύστατης επιτροπής. Μπορεί κάποιος ίσως να μη μπορεί να «δωρίσει» το αίμα του αλλά σίγουρα μπορεί να «δωρίσει» τα αποθέματα ψυχής του.

2. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Δεν σταματάμε όμως εδώ. Από τις αρχές του 2000 έχουμε ξεκινήσει μηχανογράφηση του Συλλόγου με ειδικό πρόγραμμα που κατασκευάσαμε εμείς οι ίδιοι. Ο τηλεφωνητής του Συλλόγου σε 24ωρη βάση μπορεί να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο πού και πώς μπορούν να μας βρουν, πέραν των ωρών λειτουργίας του γραφείου μας, από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 21:00 τις καθημερινές.

Σε μηνιαία βάση γίνονται ενημερώσεις – ομιλίες σχετικά με την Εθελοντική Αιμοδοσία σε χωριά, χώρους εργαζομένων και σχολεία του Νομού μας και σε συνεργασία με τους Εθελοντές ιατρούς μας, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, φορείς, Ιερείς και Ιμάμηδες ανάλογα, για να καλύπτουμε πάντα και το κοινωνικό και το επιστημονικό μέρος. Εκτυπώνουμε και διανέμουμε ανάλογο έντυπο υλικό και κατά περίπτωση ξεχωριστά (σχολεία, χώροι εργαζομένων, πολιτιστικοί σύλλογοι, κ.τ.λ.). Μια μεγαφωνική φορητή συσκευή για ανακοινώσεις και γνωστοποιήσεις των οργανωμένων ομαδικών Αιμοληψιών μας, μας εξυπηρετεί αρκετά και συμπληρώνει τις ειδικές αφίσες που έχουμε για τον σκοπό αυτό καθώς και τα αεροπανώ με τις ευγενικές χορηγίες.

Φυσικά στην επιτυχία αυτών των Αιμοληψιών συμβάλει και η πολύ καλή συνεργασία που έχουμε σε όλα τα επίπεδα με το προσωπικό της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου μας, την οποία θεωρούμε επιβεβλημένη να υπάρχει. Συνεργασία που κρατάει χρόνια και συνέχεια αναβαθμίζεται. Αν έκανε και η Πολιτεία το καθήκον της και ερχόταν επιπλέον προσωπικό στην αιμοδοσία του Νοσοκομείου Ξάνθης και αποκτούσαμε και κινητή μονάδα αιμοληψιών πλήρως εξοπλισμένη τότε η πόλη μας θα αποτελούσε μοντέλο για ολόκληρη τη χώρα.

Από τον Ιανουάριο του 2003 ο Σύλλογος κατέχει και ηλεκτρονική σελίδα στη διεύθυνση www.sagapi.gr, ένα ακόμη μέσο το οποίο θεωρεί επιβεβλημένο και που μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της Ιδέας της Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ήδη πολλοί νέοι έχουν επισκεφτεί τη σελίδα μας, έχουν συμπληρώσει ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής και έχουν γίνει Αιμοδότες.

Από τον Μάρτιο του 2004 ένα όνειρο δεκαετιών πραγματοποιήθηκε. Με την ευγενική προσφορά και απόφαση του Δημάρχου Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης μας διατέθηκαν δωρεάν τα γραφεία του Συλλόγου μας σε κεντρικό σημείο – πάρκο της πόλης – ένα ξύλινο κτήριο 36τ.μ. με τρία δωμάτια, κουζίνα, WC που αποτελεί κόσμημα για την πόλη μας και αξιέπαινη πρωτοβουλία και στήριξη, μοναδική σε ολόκληρη τη χώρα. Καθημερινά δεκάδες συμπολίτες μας εξυπηρετούνται ζητώντας πληροφορίες και ενημέρωση για την Εθελοντική Αιμοδοσία και τη Δωρεά Οργάνων.

Από τον Ιούνιο του 2006 δύο άτομα εργάζονται μόνιμα με πλήρες ωράριο πέρα από τον Εθελοντικό χρόνο και εργασία που προσφέρουν τα μέλη του Δ.Σ. και των ομάδων εργασίας.

Από τον Οκτώβριο του 2006 συμμετέχουμε σε προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση με θέματα «Ανάπτυξη και Προώθηση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών Σώματος» στον Νομό μας.

Από τον Νοέμβριο του 2006 έχει συσταθεί η Επιτροπή Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης με νέους Αιμοδότες από 18 έως 28 ετών η οποία ήδη υπερβαίνει τα 500 μέλη. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη και η προώθηση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στον Ν. Ξάνθης με ομάδα στόχο τους νέους ανθρώπους.

Από τον Μάρτιο του 2007 εγκρίθηκε το νέο καταστατικό του Συλλόγου, που πέρα από τη σύγχρονη εκδοχή του διευρύνει τις δραστηριότητες στους τομείς της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών Σώματος, Μυελού των Οστών και της Αιμοπεταλιοαφαίρεσης.

3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Το Δ.Σ. προσπαθεί με διάφορα μέσα να βρει πόρους για την χρηματοδότηση και υλοποίηση των δράσεων και ενεργειών του. Οι πόροι ετησίως προέρχονται κυρίως:

από την διοργάνωση χοροεσπερίδων και λαχειοφόρων αγορών.

από ανώνυμες ή και επώνυμες εισφορές συμπολιτών μας.

από έκτακτες και σποραδικές επιχορηγήσεις διαφόρων φορέων του Δημοσίου.

από χορηγίες επιχειρήσεων του Νομού μας.

από συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Είναι συνεχής η προσπάθειά μας να βρίσκουμε οικονομικούς πόρους και χορηγίες σε υλικά για την υλοποίηση των δράσεών μας γιατί όπως αυτές γιγαντώνονται χρόνο με τον χρόνο, εξίσου ανάλογα γιγαντώνονται και οι πόροι που χρειάζονται για την χρηματοδότησή τους.

Σκοπός και απώτερος στόχος του Συλλόγου είναι η Αυτοδιάλυσή μας. Θα πρέπει όμως πριν από αυτό να συμβάλουμε στο ποσοστό που μπορούμε, έτσι ώστε ο κάθε υγιής πολίτης να μάθει να δίνει Εθελοντικά Αίμα και να γίνουμε ως χώρα αυτάρκης. Θα πρέπει κάποτε να πάψει ο εκβιαστικός και απάνθρωπος τρόπος, «φέρε αίμα για να γίνει η εγχείρηση στον ασθενή».

4. ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Είναι πάρα πολλές οι τιμητικές διακρίσεις και η αναγνώριση του Συλλόγου μας όλα αυτά τα χρόνια από διαφόρους φορείς και οργανώσεις. Με τελευταίες και ανώτερες τιμητικές διακρίσεις το ασημένιο μετάλλιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που επιδόθηκε τον Ιούνιο του 2004 για τα θαυμάσια αποτελέσματά του – ο μόνος Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών που ξεπέρασε τις 2.500 μονάδες ετησίως σε προσφορά ζωής, την τιμητική διάκριση από την Αυτού Εξοχότης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2005 και το χρυσό μετάλλιο της Πόλεως της Ξάνθης τον Οκτώβριο του 2009. Από το 2011 πλέον ο Σύλλογός μας ξεπερνάει σε ετήσια βάση τις 5.000 μονάδες αίματος, μονάδες απόλυτης και αλτρουιστικής«αγάπης» όπως μας αρέσει να λέμε.

Να σημειώσουμε ότι επί δέκα συναπτά έτη (2003-2012) ο Σύλλογός μας έχει την πρωτιά σε όλη την Ελλάδα σε προσφορά αίματος με στοιχεία που τηρεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ).

Αγάπη είναι να αιμοδοτείς,

χωρίς ποτέ να μάθεις,

ποιος πήρε από το αίμα σου,

δύναμη για να ζήσει

 
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Τον προηγούμενο μήνα Ιανουάριος 2020 Τον επόμενο μήνα
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
week 1 1 2 3 4 5
week 2 6 7 8 9 10 11 12
week 3 13 14 15 16 17 18 19
week 4 20 21 22 23 24 25 26
week 5 27 28 29 30 31
Your ad here Your ad here Your ad here
Οι φίλοι μας

Φιλικές ιστοσελίδες

Πότε δώσατε για 1η φορά αίμα?
Πότε δώσατε για 1η φορά αίμα?
 
Οι Χορηγοί μας

Οι Χορηγοί μας

Οι Χορηγοί μας