Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης “Η ΑΓΑΠΗ” δραστηριοποιείται κυρίως σε 3 δραστηριότητες:
Την Εθελοντική Αιμοδοσία, την Εθελοντική Δωρεά Αιμοπεταλίων και την Εθελοντική Δωρεά οργάνων και ιστών σώματος (μ.θ.)
1. ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Ο Σύλλογος Αιμοδοτών έχει ως πρωταρχικό στόχο την διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας και της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.
Χρόνια με τα χρόνια οι καιροί άλλαξαν και παρουσιάστηκαν νέες ασθένειας πιο επιθετικές προς τους ανθρώπους. Ο Σύλλογος μας σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων συμμετέχει ενεργά στην διάδοση της Εθελοντικής Δωρεάς Αιμοπεταλίων αλλά και της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών σώματος.
2. ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ
Τι είναι τα αιμοπετάλια;
Τα αιμοπετάλια είναι ένα από τα κύτταρα του αίματος. Τα υπόλοιπα κύτταρα του αίματος είναι τα ερυθρά και τα λευκά αιμοσφαίρια.
Ποια είναι η λειτουργία των αιμοπεταλίων;
Συμβάλουν στην πήξη του αίματος, δηλαδή βοηθούν να σταματήσει η αιμορραγία.
Σε ποιες περιπτώσεις χορηγούνται αιμοπετάλια;
Τα αιμοπετάλια χορηγούνται κυρίως στις παρακάτω περιπτώσεις:
α) Σε ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία (καρκινοπαθείς)
β) Σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες (λευχαιμίες / λεμφώματα)
3. ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ
(Μυελός των οστών & Περιφερειακά αιμοποιητικά κύτταρα. Δωρεά οργάνων μετά θάνατο)
Οι τρόποι για να σώσεις μια ζωή είναι πολλοί! Ένας από αυτούς είναι με την δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων σε ασθενείς σοβαρών νοσημάτων.
Πως θα βρεθεί συμβατός δότης για έναν ασθενη;
Επειδή τα αντίγονα HLA κληρονομούνται από τους γονείς, η πρώτη αναζήτηση κατάλληλου δότη για έναν ασθενή γίνεται μέσα στην οικογένεια του. Η αναζήτηση αυτή θα δώσει το ποθητό αποτέλεσμα μόνο για το 1/3 των ασθενών.
Ποιος μπορεί να γίνει δότης;
Εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε έχει ξεπεράσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν είναι μεγαλύτερος από 50-55 χρονών, δεν έχει ιστορικό μεταδοτικών νοσημάτων, νεοπλασιών ή καρδιοπαθειών.
Δωρεά οργάνων. Ποιος μπορεί να γίνει μετά θάνατον δωρητής ιστών και οργάνων;
Οποιοσδήποτε άνδρας ή γυναίκα, κάθε ηλικίας, μπορεί να γίνει δωρητής μετά θάνατον. Η αφαίρεση διενεργείται μετά την επέλευση του θανάτου, έστω και αν οι λειτουργίες ορισμένων οργάνων διατηρούνται με τεχνητά μέσα, και εφόσον ο δυνητικός δότης είχε εγγράφως συναινέσει σε αυτήν. Η αφαίρεση αποκλείεται αν είχε εγγράφως εκφράσει την άρνησή του. Αν ο δυνητικός δότης δεν είχε εκφράσει τη συναίνεσή του ή την άρνησή του, η αφαίρεση διενεργείται εφόσον δεν αντιτίθεται σε αυτήν οι συγγενείς του.