– ΚΑΠΝΙΣΜΑ: «Σβήστο μη σε αποβάλω!»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ (από Λύκειο των βορείων προαστίων): Μια καθηγήτρια με το τσιγάρο στο στόμα κυνηγάει τα παιδιά γιατί καπνίζουν στην αυλή και τους απειλεί με αποβολή!
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ!
Αν και το κάπνισμα απαγορεύεται, δεν μπορούν να σε τιμωρήσουν γι’ αυτό. Μπορούν να σου κάνουν συστάσεις για να σου ζητήσουν να το κόψεις οικειοθελώς. Αντίθετα, ο νόμος προτρέπει τους καθηγητές να μην καπνίζουν μπροστά σου «γιατί το παράδειγμά τους αναιρεί όσα λένε στους μαθητές». Πείτε λοιπόν στην καθηγήτρια ότι δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο!
ΝΟΜΟΣ:
• Εγκύκλιος Γ2/89/09-01-1990 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
«Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να καπνίζουν στους χώρους του σχολείου, αλλά το κάπνισμα δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα. Στους μαθητές που τυχόν καπνίζουν θα πρέπει να γίνονται συστάσεις και να εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να καπνίζουν. Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν πρότυπα για τους μαθητές, που δέχονται από αυτούς έμμεσα και άμεσα μηνύματα για το τι είναι κοινωνικά αποδεκτό και επιθυμητό. Πρέπει λοιπόν ν’ αποφεύγουν, κατά το δυνατόν να καπνίζουν δημόσια στους χώρους του σχολείου, γιατί έτσι το παράδειγμά τους αναιρεί όσα λένε στους μαθητές».
________________________________________
– ΒΡΙΣΙΕΣ: «Αγόρι μου είσαι ηλίθιος;»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ (από Λύκειο των δυτικών προαστίων): Μια καθηγήτρια είπε σε μαθητή που χάζευε την ώρα του μαθήματος: «Αγόρι μου, είσαι ηλίθιος;». Εκείνος της απάντησε: «Άμα με λες εμένα ηλίθιο, είσαι κι εσύ ηλίθια!». Η καθηγήτρια τον πήγε στο γραφείο. Ο διευθυντής του σχολείου έκανε επίπληξη στην καθηγήτρια και δεν απέβαλε τον μαθητή, αφού είχε προκληθεί.
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Πολύ σωστά αντέδρασε ο διευθυντής. Οι βρισιές προσβάλλουν την προσωπικότητα του μαθητή και γι’ αυτό απαγορεύονται, ενώ ακόμα και οι έντονες δημόσιες επιπλήξεις πρέπει να αποφεύγονται. Δυστυχώς, δεν προβλέπονται ποινές για τους καθηγητές που σε βρίζουν στο βαρετό τους μάθημα…
ΝΟΜΟΣ:
• 18726/22-02-1978 Απόφαση ΥΠ.Ε.Π.Θ.
«Οι καθηγητές οφείλουν σεβασμό στην προσωπικότητα των μαθητών και πρέπει να αποφεύγουν τις έντονες επιπλήξεις μπροστά σε άλλους συμμαθητές τους».
________________________________________
– ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΠΟΒΟΛΗ: «Διήμερη όλοι!»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ (από Λύκειο των βορείων προαστίων): Στις αρχές Οκτωβρίου δόθηκε σε ολόκληρο τμήμα της Γ’ Λυκείου διήμερη ομαδική αποβολή, επειδή κάποιοι από τους 22 μαθητές του τμήματος έκαναν φασαρία! Η αποβολή δόθηκε εκ περιτροπής. Τα παιδιά αποβάλλονταν ανά πεντάδες κάθε δυο μέρες, για να μη μείνει χωρίς μαθητές το τμήμα.
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Ο διευθυντής είναι πέρα για πέρα παράνομος. Ο νόμος εδώ είναι σαφέστατος και λες και είναι γραμμένος για τη συγκεκριμένη περίπτωση.
ΝΟΜΟΣ:
• Εγκύκλιος Γ2/6563/21-11-1996, ΥΠ.Ε.Π.Θ.
«Δεν επιτρέπεται ομαδική αποβολή μαθητών, ούτε αποβολή εκ περιτροπής. Κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαιδαγωγικό και όχι σύμφωνο με το πνεύμα και τους στόχους της εκπαίδευσης. Άλλωστε δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται κύρωση σε μαθητές που δεν διαπιστώθηκε η προσωπική τους ευθύνη».
________________________________________
– ΕΜΦΑΝΙΣΗ: «Μην ξαναπατήσεις έτσι στο σχολείο!»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ (από Λύκειο της Αθήνας): Ένας μαθητής πήγε στο σχολείο του με μαλλιά καρφάκια. Η διευθύντρια οδήγησε τον μαθητή στις τουαλέτες των καθηγητών και τον ανάγκασε να λουστεί! (με σαμπουάν που είχε φέρει η ίδια).
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Κανένας καθηγητής ή διευθυντής δεν μπορεί να σε αναγκάσει με τα προσωπικά του κριτήρια να αλλάξεις το χτένισμά σου ή να βγάλεις τα σκουλαρίκια. Η εμφάνισή σου είναι προσωπικό σου θέμα. Αν, όμως, η σχολική κοινότητα -μαθητές, καθηγητές, διευθυντής, γονείς- συμφωνούν ότι η εμφάνισή σου είναι «ακραία ή εκκεντρική», τότε πρέπει καταρχάς να το συζητήσουν μαζί σου. Αν δε συμφωνήσετε, η τελική απόφαση ανήκει στο Σύλλογο των Καθηγητών, στη συνεδρίαση του οποίου έχει δικαίωμα λόγου (αλλά όχι ψήφου) το τριμελές προεδρείο των μαθητών.
ΝΟΜΟΣ:
• Εγκύκλιος Γ2/4094/23-09-1986, ΥΠ.Ε.Π.Θ.
«Η αμφίεση των μαθητών μέσα στο σχολείο ανήκει στην προσωπική ευθύνη των ίδιων. Η μαθητική κοινότητα έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει όταν παρατηρούνται ακρότητες ή εκκεντρισμοί και να συστήνει συμμόρφωση σε ό,τι θεωρείται αντικειμενικά ευπρεπές και είναι πλατιάς κοινωνικής αποδοχής. Τα οποιαδήποτε προβλήματα όμως σχετικά με την εμφάνιση των μαθητριών ή των μαθητών αντιμετωπίζονται με πνεύμα διαλόγου, καλής θέλησης και με συνεννόηση των μαθητικών κοινοτήτων με τη διεύθυνση του σχολείου, το σύλλογο των καθηγητών και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Αν ανάλογο θέμα παραπεμφθεί στο σύλλογο των καθηγητών, όπου ανήκει και η όποια τελική απόφαση, στη συζήτηση του συλλόγου καθηγητών, παραβρίσκονται, με δικαίωμα λόγου, ο πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας, στην οποία ανήκει η μαθήτρια ή ο μαθητής που κρίνεται, καθώς και το τριμελές προεδρείο του μαθητικού συμβουλίου του σχολείου».
________________________________________
– ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ: «Φέρε να δω τι γράφεις εκεί!»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ (από Λύκειο των ανατολικών προαστίων): Μια μαθήτρια έγραφε στο ημερολόγιό της την ώρα του μαθήματος. Η φιλόλογος της το πήρε και της υποσχέθηκε να το επιστρέψει την επόμενη, χωρίς να το διαβάσει. Την άλλη μέρα όχι μόνο το είχε διαβάσει και είχε υπογραμμίσει φράσεις, αλλά ανέβαζε παιδιά στον πίνακα και τους υπαγόρευε κομμάτια απ’ το ημερολόγιο. Για παράδειγμα έλεγε στον Φώτη: «Για κάνε μου συντακτικό στη φράση που έγραψε η συμμαθήτριά σου για σένα “Ο Φώτης είναι και πολύ μαλάκας”».
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Ο καθηγητής μπορεί να σε τιμωρήσει επειδή πέταξες ένα ραβασάκι στην κοπέλα σου μέσα στην τάξη, αλλά απαγορεύεται να το ανοίξει και να το διαβάσει. Φυσικά έχεις κάθε δικαίωμα να αρνηθείς να παραδώσεις κάθε προσωπικό σου αντικείμενο.
ΝΟΜΟΣ:
• Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Άρθρο 16: «Κανένα παιδί δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αυθαίρετης ή παράνομης επέμβασης στην ιδιωτική του ζωή, στην οικογένειά του, στην κατοικία του ή στην αλληλογραφία του, ούτε παράνομων προσβολών της τιμής και της υπόληψής του».
________________________________________
– ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ: «Σλαπ!»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ (από Γυμνάσιο της επαρχίας): Ένας καθηγητής χαστούκισε μέσα στην τάξη μαθητή, επειδή βοηθούσε τον από πίσω του να αντιγράψει στο διαγώνισμα τετραμήνου. Τον άφηνε να βλέπει από την κόλλα του.
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Η ταινία «Το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο» γυρίστηκε πολλά χρόνια πριν. Από τότε οι ταινίες έγιναν έγχρωμες. Και οι μαθητές απέκτησαν στοιχειώδη δικαιώματα! Ένα απ’ αυτά λέει ότι τα χαστούκια, οι κλοτσιές, οι σπρωξιές και κάθε είδους σωματική βία σε μαθητές απαγορεύεται. Ο μαθητής μπορεί να κάνει ακόμα και μήνυση στον καθηγητή.
ΝΟΜΟΣ:
• Νόμος 3328, Άρθρο 21, Παρ. 1 (ΦΕΚ 80, τ.Α΄,1-4-2005)
«Δεν επιτρέπεται η επιβολή σωματικής τιμωρίας σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που παρεκκλίνουν από την προσήκουσα διαγωγή»
________________________________________
– ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: «Ποιός δεν φοράει φόρμα;»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ «Στο ιδιωτικό που πάω η γυμνάστρια – εκτός του ότι κάθε φορά μας λέει “πάρτε μια μπάλα και παίξτε” και αυτή κάθεται- μας βάζει απουσία αν δεν ερχόμαστε με φόρμα, ενώ αυτή σκάει μύτη συνέχεια με τζιν και τακούνια! Μπορεί να το κάνει αυτό;»
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Ο ίδιος νόμος που υποχρεώνει εσάς να φοράτε φόρμα στη Γυμναστική, υποχρεώνει και την γυμνάστρια. Εκτός, όμως, από το να φοράει φόρμα, η γυμνάστριά σας είναι υποχρεωμένη (ακριβώς όπως και οι υπόλοιποι καθηγητές) να σας διδάξει συγκεκριμένη ύλη (π.χ. πώς γίνεται η προθέρμανση, τεχνικές μπάσκετ κ.α.). Δεν πληρώνεται απλά για να σας φέρνει την μπάλα.
ΝΟΜΟΣ:
• Εγκύκλιος Γ4/752/18-09-1986, ΥΠ.Ε.Π.Θ.
«Οι μαθητές υποχρεωτικά, στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, πρέπει να προσέρχονται με αθλητική περιβολή, ανεξάρτητα με το είδος, τη φίρμα, το χρώμα αυτής και των υποδημάτων. Αυτό είναι αναγκαίο, γιατί έτσι αυξάνεται η κινητική τους δραστηριότητα, οι ασκήσεις εκτελούνται ανετότερα με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή απόδοση σε όλα τα είδη των αθλητικών δραστηριοτήτων, και επί πλέον διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα και η υγεία των μαθητών. Οι μαθητές που δεν θα φέρουν αθλητική περιβολή για οποιοδήποτε λόγο, εσκεμμένα και κατ’ επανάληψη, προκειμένου να αποφύγουν το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, δεν θα συμμετέχουν σ’ αυτό, θα τους καταλογίζεται απουσία, θα ενημερώνεται ο Διευθυντής του σχολείου, θα αποτελεί κριτήριο για την αξιολόγησή τους και θα λαμβάνουν γνώση οι κηδεμόνες τους. Και οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής θα πρέπει να έχουν αθλητική περιβολή κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας του μαθήματος της Φ.Α. και του Αθλητισμού».
________________________________________
– ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ: «Ε ρε νύστα!»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ «Με λένε Αλέξη, πηγαίνω Γ’ λυκείου σ’ ένα σχολείο της επαρχίας. Ένας φίλος μου κι εγώ, που παίζουμε κιθάρα στο ίδιο συγκρότημα, θέλουμε να πάρουμε μέρος στην σχολική γιορτή για την 17 Νοέμβρη παίζοντας μουσική. Στο σχολείο μας οι γιορτές είναι απαίσιες: γίνονται συνέχεια από τα ίδια άτομα που παίζουν όλο τα ίδια βαρετά κι απαίσια τραγούδια. Εμείς που παίζουμε Rock κ Metal, θέλουμε να αλλάξουμε τα τετριμμένα του συντηρητικού μας σχολείου. Εντάξει, δεν έχουμε σκοπό να παίξουμε αυτά που γουστάρουμε έτσι στο ξεκάρφωτο. Απλά θέλουμε να δώσουμε μια άλλη νότα στη γιορτή. Πχ. θα παίξουμε κλασικά κομμάτια όπως “Το ακορντεόν”, “Ο στρατιώτης” κτλ αλλά με τον τρόπο μας, με μπότα και παραμόρφωση. Επίσης θέλουμε να παίξουμε κ ξένα (για πρώτη ίσως φορά στο σχολείο!) που έχουν σχέση με τη γιορτή, όπως το “Wind of Change” ή το “Another Brick in the Wall”.
Οι καθηγητές που κάνουν κουμάντο όμως έχουν άλλα στο μυαλό τους: να κρατήσει μόνο κανένα 45λεπτο η γιορτή, να παίξουμε ένα-δυο τραγούδια με τον συνηθισμένο τρόπο, να διαβάσουν βαρετές μαλακίες και να φύγουμε. Η υπεύθυνη καθηγήτρια απαίτησε να φέρουμε όλους τους στίχους των τραγουδιών και απέρριψε κομμάτια όπως το “Νοέμβρης ’90” του Τσακνή λέγοντας: “Δεν θα το παίξουμε, δεν έχει σχέση με τη γιορτή”. Και δεν ήθελε να ακουστεί με τίποτα ξένος στίχος, γιατί λέει “Μερικοί από το σύλλογο είναι σοβινιστές και θα απολογηθώ σε αυτούς”! Εμείς πάντως θέλουμε να τη διοργανώσουμε με τον δικό μας τρόπο για μια φορά. Έχουμε αυτό το δικαίωμα; Οι γιορτές είναι των μαθητών ή οι καθηγητές αποφασίζουν;».
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Είναι κοινό μυστικό ότι οι περισσότεροι μαθητές βαράνε ενέσεις στις σχολικές γιορτές. Το ίδιο κάνουν και οι καθηγητές. Απλώς δεν το δείχνουν και χειροκροτάνε μ’ ενθουσιασμό. (Το ίδιο είχε κάνει και η Υπουργός Παιδείας στη Βουλή των Εφήβων, όπως θυμάστε απ’ το προηγούμενο τεύχος). Δυστυχώς ο νόμος έχει αναθέσει μόνο σ’ αυτούς την τελική απόφαση για τη διοργάνωση μιας γιορτής. Εσείς μπορείτε βέβαια να κάνετε τις προτάσεις σας και να προσευχηθείτε να εισακουστούν.
ΝΟΜΟI:
• Εγκύκλιος Γ/10279/11-11-1981, ΥΠ.Ε.Π.Θ.
«Η 17η του Νοέμβρη θεωρείται ημέρα Σχολικής εορτής. Την ημέρα αυτή δε θα γίνουν μαθήματα. Η ευθύνη για την οργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων ανατίθεται στους Συλλόγους του διδακτικού Προσωπικού των Σχολείων. Μέλη των Συλλόγων αυτών να εξαίρουν με κατάλληλες ομιλίες τη σημασία της ημέρας. Οι Σύλλογοι διδακτικού προσωπικού σε συνεννόηση με τις Μαθητικές Κοινότητες θα φροντίσουν για την πλαισίωση των ομιλιών αυτών με ανάλογες προς το πνεύμα της επετείου εκδηλώσεις».
• Εγκύκλιος Γ2/4094/23-09-1986, ΥΠ.Ε.Π.Θ.
«Στις συνεδριάσεις του συλλόγου των καθηγητών, όταν συζητιούνται πολιτιστικές, αθλητικές και γενικά μαθητικές δραστηριότητες (π.χ. μορφωτικές επισκέψεις και εκδρομές, διοργάνωση σχολικών εορτών…) συμμετέχει με δικαίωμα λόγου το προεδρείο του μαθητικού συμβουλίου του σχολείου»
________________________________________
– ΣΧΟΛΙΚΑ ΜΠΟΥΚΕΤΑ: «Αν ξαναμιλήσεις θα σε χτυπήσω!»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ Σε τμήμα της Γ΄ Γυμνασίου ιδιωτικού σχολείου ο καθηγητής μπαίνει καθυστερημένος και τα βάζει με τους μαθητές που έκαναν θόρυβο όσο έλειπε και ακούγονταν στις διπλανές τάξεις. Τα παιδιά δεν ησυχάζουν αμέσως και ο καθηγητής εκνευρίζεται ακόμη πιο πολύ. Τη νύφη πληρώνει ο Παύλος (ψευδώνυμο) στον οποίο λέει: «Πήγαινε αμέσως στο πρώτο θρανίο και μη ξαναμιλήσεις γιατί θα σε χτυπήσω!». Λίγο αργότερα ο Παύλος κάνει κατά λάθος θόρυβο (σπρώχνει το δεύτερο κενό θρανίο προς τα πίσω για να χωρέσει). «Συγγνώμη κύριε.» λέει αλλά είναι αργά για εξηγήσεις. Ο καθηγητής τον πλησιάζει σε έξαλλη κατάσταση: «Δεν σου είπα να κάτσεις ήσυχα; Νόμιζες ότι αστειεύομαι;». Και μπροστά στα έκπληκτα μάτια των μαθητών αρχίζει να τον γρονθοκοπάει με μανία στην πλάτη και στον αυχένα («έπαιζε ταμπούρλο στην πλάτη του» είπε μετά ένας συμμαθητής του). Αφού του έριξε καμιά δεκαριά μπουνιές, γυρνάει και του λέει «Αν το ξανακάνεις, θα σε διαλύσω». Γυρνάει στον πίνακα και συνεχίζει το μάθημα κανονικά, με τον μαθητή δακρυσμένο και σε κατάσταση σοκ και την τάξη αποσβολωμένη.
(σ.σ. Οι γονείς του μαθητή κινήθηκαν νομικά εναντίον του σχολείου και του καθηγητή. Η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ήταν αρμόδια να ασκήσει πειθαρχική δίωξη εναντίον του καθηγητή, δεν το έκανε. Αρκέστηκε στο να συμβουλεύσει το σχολείο «να τα βρει με τους γονείς για να μην εκτεθεί η εκπαιδευτική κοινότητα». Το σχολείο το μόνο που έκανε ήταν να αλλάξει τμήμα τον καθηγητή και να του υποδείξει να ζητήσει συγγνώμη ενώπιον της τάξεως – πράγμα που δεν έκανε!)
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Ο νόμος είναι κατηγορηματικός: Η άσκηση βίας σε μαθητές ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. Αλλά ποιος νοιάζεται για το νόμο; Το ιδιωτικό σχολείο δεν θέλει να χαλάσει την εικόνα του. Η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλύπτει τον «συνάδελφο». Και οι μαθητές, αντί να προσπαθήσουν να σταματήσουν τον καθηγητή, αντί να σηκωθούν και να βγουν έξω, κάθονται «αποσβολωμένοι» και συνεχίζουν να παρακολουθούν το μάθημα. Έχουν μάθει, βλέπετε, να λύνουν δευτεροβάθμιες εξισώσεις και να κλίνουν ανώμαλα ρήματα. Η αλληλεγγύη είναι εκτός ύλης.
ΝΟΜΟΣ:
• 18726/22-02-1978 Απόφαση ΥΠ.Ε.Π.Θ.
«Οι καθηγητές οφείλουν σεβασμό στην προσωπικότητα των μαθητών και πρέπει να αποφεύγουν τις έντονες επιπλήξεις μπροστά σε άλλους συμμαθητές τους, ιδιαίτερα δε τις σωματικές κυρώσεις».
________________________________________
– ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ: «Μια κόλλα χαρτί και γρήγορα!»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ «Πάω Β΄ Λυκείου σε σχολείο της επαρχίας και ο Μαθηματικός μάς έχει πεθάνει στα τεστ και στα διαγωνίσματα! Kάθε βδομάδα βάζει απροειδοποίητα τεστάκια, ενώ μας έχει πει ότι στο δεύτερο τετράμηνο θα γράψουμε τουλάχιστον δύο ωριαία διαγωνίσματα! Μπορεί να μας βάζει όσα τεστ και διαγωνίσματα του καπνίσει;»
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών αγνοούν τον νόμο για τα τεστ και τα διαγωνίσματα. Ο νόμος ορίζει ότι η αξιολόγηση των μαθητών στο Λύκειο γίνεται με τρεις τρόπους:
• Με προφορική εξέταση στο μάθημα της ημέρας που μπορεί να γίνεται όσο συχνά κρίνει ο καθηγητής.
• Με απροειδοποίητα τεστ μόνο στο μάθημα της ημέρας (όχι επαναληπτικά) διάρκειας 5-15 λεπτών (όχι παραπάνω) που γίνονται όσο συχνά θέλει ο καθηγητής. Τα τεστ είναι ένας τρόπος εξέτασης στο μάθημα της ημέρας και ακριβώς γι’ αυτό είναι ολιγόλεπτα: για να γίνει η παράδοση του επόμενου μαθήματος κανονικά!
• Με ωριαίο διαγώνισμα που μπορεί να μπει μόνο ένα ολόκληρο τον χρόνο και υποχρεωτικά στο Α΄ Τετράμηνο (ή στο Β’ αν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες -χιόνια, σεισμοί, κατακλυσμοί κλπ). Το διαγώνισμα καλύπτει περιορισμένης έκτασης ενότητα (όχι τη μισή ύλη) και είναι φυσικά προειδοποιημένο.
Παρακαλούμε ενημερώστε τους καθηγητές σας που βαφτίζουν «τεστάκι» ένα ωριαίο και επαναληπτικό διαγώνισμα, ότι το παραθυράκι στον νόμο που νομίζουν ότι έχουν βρει, δεν ισχύει. Αν δεν πείθονται, μπορεί το 15μελές σας να πάει στον Διευθυντή και στον Σύλλογο των Καθηγητών με το απλό αίτημα να τηρηθεί ο νόμος (Π.Δ. 86/2001 [ΦΕΚ 73 τ.Α΄] Κεφ. Β΄, Άρθρο 7].
ΝΟΜΟΣ:
• Προεδρικό Διάταγμα 86/2001 [ΦΕΚ 73 τ.Α΄] ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄. Άρθρο 7
«Οι γραπτές εξετάσεις είναι οι ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες διάρκειας 5 έως 15 λεπτών, οι οποίες αποτελούν εναλλακτικό τρόπο εξέτασης των μαθητών στο μάθημα της ημέρας και συμπληρώνουν την αξιολόγηση μέσω προφορικών διαδικασιών. Γίνονται χωρίς προειδοποίηση των μαθητών με τη μορφή σύντομων, ποικίλων και κατάλληλων ερωτήσεων, οι οποίες διατυπώνονται από τον διδάσκοντα με βάση τα σχετικά παραδείγματα που περιέχονται στα σχολικά βιβλία και σύμφωνα με τις Οδηγίες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Ο αριθμός των ολιγόλεπτων γραπτών δοκιμασιών αφήνεται στην κρίση του διδάσκοντος. Κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους πραγματοποιείται μία μόνο ωριαία γραπτή δοκιμασία, στο Α΄ Τετράμηνο, η οποία καλύπτει περιορισμένης έκτασης ενότητα και γίνεται ύστερα από βραχείας διάρκειας προειδοποίηση των μαθητών»
________________________________________
– ΦΙΛΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ: «Είστε ανήθικοι!»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ «Είμαι 14 χρονών και πάω στην Α’ λυκείου. Στο σχολείο μου πριν κανένα μήνα περίπου δυο παιδιά φιλιόντουσαν στο διάλειμμα. Μια καθηγήτρια τους είδε και άρχισε να φωνάζει από την άλλη γωνία του προαυλίου ότι δεν έχουν ηθική και ότι θα έπρεπε να ντρέπονται! Με λίγα λόγια τους έκανε ρεζίλι. Όταν απάντησαν ότι είναι δικαίωμά τους, αυτή τα πήρε ακόμα περισσότερο και τους πήγε στο γραφείο. Και ρωτώ: είναι “παράνομο” να φιλάω την κοπέλα μου στο σχολείο;»
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Για το δημόσιο φιλί δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση στο νόμο. Ο πιο σχετικός νόμος που υπάρχει είναι του 1979 (!) και λέει: «Η προσήκουσα διαγωγή των μαθητών, νοούμενη ως έμπρακτος συμμόρφωσις προς τους διέποντας την σχολική ζωήν κανόνας και προς τας ηθικάς αρχάς του κοινωνικού περιβάλλοντος, εντός του οποίου διαβιούν, αποτελεί υποχρέωσιν αυτών, πάσα δε παρέκκλισις εκ ταύτης, εκδηλουμένη δι’ υπαιτίου πράξεως ή παραλείψεως, αποτελεί αντικείμενο παιδαγωγικού ελέγχου και εν ανάγκη αντιμετωπίζεται δια σχολικών κυρώσεων.» (Π.Δ. 104/1979, άρθρο 27). Kαι τώρα η μετάφραση: Οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να συμπεριφέρονται σύμφωνα με την ηθική της κοινωνίας που ζουν! Ποιος αποφασίζει, όμως, αν ένα φιλί στο προαύλιο είναι ενάντια στην ηθική της κοινωνίας του 2006; Δυστυχώς μόνο οι καθηγητές… Το Υπουργείο θα μπορούσε πολύ απλά να αλλάξει τον πανάρχαιο νόμο και να δώσει λόγο και στους μαθητές, όπως έκανε με την αμφίεση (όπου το τι είναι ακραίο και τι όχι κρίνεται από γονείς, καθηγητές και μαθητές).
ΝΟΜΟΙ:
• Προεδρικό Διάταγμα 104/1979, άρθρο 27
«Η προσήκουσα διαγωγή των μαθητών, νοούμενη ως έμπρακτος συμμόρφωσις προς τους διέποντας την σχολική ζωήν κανόνας και προς τας ηθικάς αρχάς του κοινωνικού περιβάλλοντος, εντός του οποίου διαβιούν, αποτελεί υποχρέωσιν αυτών, πάσα δε παρέκκλισις εκ ταύτης, εκδηλουμένη δι’ υπαιτίου πράξεως ή παραλείψεως, αποτελεί αντικείμενον παιδαγωγικού ελέγχου και εν ανάγκη αντιμετωπίζεται δια σχολικών κυρώσεων.»
• Εγκύκλιος Γ2/4094/23-09-1986, ΥΠ.Ε.Π.Θ.
«Η αμφίεση των μαθητών μέσα στο σχολείο ανήκει στην προσωπική ευθύνη των ίδιων . Η μαθητική κοινότητα έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει όταν παρατηρούνται ακρότητες ή εκκεντρισμοί και να συστήνει συμμόρφωση σε ό,τι θεωρείται αντικειμενικά ευπρεπές και είναι πλατιάς κοινωνικής αποδοχής. Τα οποιαδήποτε προβλήματα όμως σχετικά με την εμφάνιση των μαθητριών ή των μαθητών αντιμετωπίζονται με πνεύμα διαλόγου, καλής θέλησης και με συνεννόηση των μαθητικών κοινοτήτων με τη διεύθυνση του σχολείου, το σύλλογο των καθηγητών και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Αν ανάλογο θέμα παραπεμφθεί στο σύλλογο των καθηγητών, όπου ανήκει και η όποια τελική απόφαση, στη συζήτηση του συλλόγου καθηγητών, παραβρίσκονται, με δικαίωμα λόγου, ο πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας, στην οποία ανήκει η μαθήτρια ή ο μαθητής που κρίνεται, καθώς και το τριμελές προεδρείο του μαθητικού συμβουλίου του σχολείου».
________________________________________
– ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΙ: «Θα χάσετε την τριήμερη!»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ «Γεια! Είμαι η Έλενα και πάω Β΄ Λυκείου σ’ ένα νησί του Aιγαίου. Η διευθύντρια του σχολείου, η οποία είναι καινούρια, δεν ξέρει τι να κάνει για να επιβληθεί και για να τρομάξει τους μαθητές λέει ό,τι της κατέβει. Συνέχεια απειλεί την τάξη μου ότι θα της στερήσει την 3ήμερη εκδρομή. Δηλαδή αν κάποιο παιδί κάνει κάτι, αντί να τιμωρήσει το παιδί, απειλεί εμάς ότι δεν θα πάμε εκδρομή εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό;»
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! 1) Η τιμωρία ολόκληρης της τάξης εξαιτίας της πράξης ενός μαθητή αποτελεί ομαδική τιμωρία και απαγορεύεται ρητά από τον νόμο.
2) Η Διευθύντρια δεν μπορεί μόνη της να σας κόψει την τριήμερη, γιατί την απόφαση αυτή παίρνει ο Σύλλογος των Καθηγητών και όχι η ίδια. Οι καθηγητές απ’ την άλλη δεν είναι υποχρεωμένοι να σας συνοδεύσουν στην εκδρομή. Πρέπει πρώτα να βρεθεί ένας (μόνιμος) καθηγητής ο οποίος θα αναλάβει αρχηγός της εκδρομής κι ένας καθηγητής ανά 40 μαθητές και μετά να δώσει έγκριση ο Σύλλογος. Tο μόνο δικαίωμα που έχετε είναι να παρευρεθεί στη σχετική συζήτηση το προεδρείο του 15μελούς σας και να πει τη γνώμη του, αποχωρώντας όμως τη στιγμή της ψηφοφορίας των καθηγητών.
ΝΟΜΟΙ:
• Εγκύκλιος Γ2/6563/21-11-1996, ΥΠ.Ε.Π.Θ.
«Δεν επιτρέπεται ομαδική αποβολή μαθητών, ούτε αποβολή εκ περιτροπής. Κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαιδαγωγικό και όχι σύμφωνο με το πνεύμα και τους στόχους της εκπαίδευσης. Άλλωστε δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται κύρωση σε μαθητές που δεν διαπιστώθηκε η προσωπική τους ευθύνη»
• Εγκύκλιος Γ2/4832/28-11-1990, ΥΠ.Ε.Π.Θ. [ΦΕΚ 726 τ.Β`/3.12.90]
«Για την πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών εκδρομών (ημερησίων και πολυήμερων) απαιτούνται:
α) Ο αρχηγός της εκδρομής που πρέπει να είναι μόνιμος εκπαιδευτικός.
β) Οι συνοδοί καθηγητές της εκδρομής, που είναι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πλην των ωρομισθίων και σε αναλογία , ένας εκπαιδευτικός ανά 40 μαθητές.
γ) Η ημερομηνία αναχώρησης και επιστροφής
δ) Ο τόπος όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδρομή.
ε) Κάθε λεπτομέρεια προγραμματισμού της εκδρομής, ώστε να επιτυγχάνεται τόσο ο σκοπός της που είναι κατά κύριο λόγο εκπαιδευτικός και μορφωτικός όσο και η ασφαλής διακίνηση των μαθητών»
• Εγκύκλιος Γ2/4094/23-09-1986, ΥΠ.Ε.Π.Θ.
«Στις συνεδριάσεις του συλλόγου των καθηγητών, όταν συζητιούνται πολιτιστικές, αθλητικές και γενικά μαθητικές δραστηριότητες (π.χ. μορφωτικές επισκέψεις και εκδρομές, διοργάνωση σχολικών εορτών) συμμετέχει, με δικαίωμα λόγου, το προεδρείο του μαθητικού συμβουλίου του σχολείου»
________________________________________
– ΑΠΟΥΣΙΕΣ: «Σιγά μη σου πω πόσες απουσίες έχεις!»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Σήμερα το πρωί ζήτησα από την καθηγήτρια που είναι υπεύθυνη του τμήματός μου να μου πει πόσες απουσίες έχω κι αυτή μου απάντησε: “Τι λες καλέ; Σιγά μη σου πω! Όλοι έρχονται και ρωτάνε πόσες απουσίες τους μένουν, για να κάνουν κοπάνες τις τελευταίες μέρες!”. Kαλά, έχει δικαίωμα να μην μου λέει πόσες απουσίες έχω; Στο κάτω-κάτω δικές μου είναι!»
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! H καθηγήτρια δεν είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει εσένα για τις απουσίες σου, αλλά τους γονείς σου! O νόμος (άρ. 25 Π.Δ. 104/1979-άρ. 3 Π.Δ. 485/83) λέει ότι το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα οι γονείς μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο για να ενημερωθούν. Aν, όμως, οι απουσίες ενός μαθητή (δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες) περάσουν τις 30, τότε η υπεύθυνη καθηγήτρια είναι υποχρεωμένη να στέλνει γράμμα κάθε μήνα στους γονείς με το πόσες απουσίες έχει ο μαθητής. Oπότε ψάξε τα γράμματα των γονιών σου ή στείλτους να ρωτήσουν την καθηγήτρια (αν και αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα!)
ΝΟΜΟΣ:
• Προεδρικό Διάταγμα 104/79 Αρ.25 (όπως αντικ/θηκε με το Αρ.3 του Π.Δ. 485/83)
«Για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης του μαθητή ευθύνεται εξ ολοκλήρου ο κηδεμόνας του. Ο υπεύθυνος καθηγητής για την παρακολούθηση της φοίτη¬σης των μαθητών -τμήματος ή τάξεως-, αφού ενημερώσει τον Δ/ντή του σχολείου, ότι ο μαθητής συμπλήρωσε ήδη τριάντα (30) απουσίες δικαιολογημένες ή αδικαιολό¬γητες, είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τον κηδεμόνα με ταχυδρομική επιστολή, η οποία στέλνεται με την μέριμνα του σχολείου από 1 έως 5 κάθε μήνα για τις απουσίες του μήνα που προηγήθηκε και από 15 έως 20 Μάη για το πρώτο 15/μερο του ίδιου μήνα»
________________________________________
– ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ: «Άνοιξε να δω την τσάντα σου!»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Σήμερα μια καθηγήτρια είδε ένα παιδί να στέλνει μήνυμα την ώρα του μαθήματος. Το παιδί έβαλε το κινητό αμέσως στην τσάντα! Η καθηγήτρια σηκώθηκε, έβαλε το χέρι της μέσα στην τσάντα και πήρε το κινητό… Έχει δικαίωμα να ψάξει την τσάντα ακόμα και αν είχε δει ότι ο μαθητής έκρυβε κινητό;;;;»
Νάνσυ (bettyboop), Καλαμάτα
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Tα είχαμε πει και σε προηγούμενο τεύχος: Kανένας δεν έχει δικαίωμα να ψάξει την τσάντα σου. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να σου κατάσχει το κινητό. Ούτε καν να πάρει το τετράδιο που ζωγραφίζεις την ώρα του μαθήματος. Είτε αυτός είναι καθηγητής, είτε διευθυντής, είτε η ίδια η Yπουργός Παιδείας! (Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού, άρθρο 16 – Σύνταγμα, άρθρο 5 παρ 1, 2). Aν ένας καθηγητής θεωρεί ότι παρενοχλείς το μάθημα, ο νόμος του δίνει το δικαίωμα να σου κάνει παρατήρηση ή να σε βγάλει έξω. Tελεία. Oι αστυνομικές τακτικές είναι για τους μπάτσους!
ΝΟΜΟΙ:
• Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Άρθρο 16: «Κανένα παιδί δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αυθαίρετης ή παράνομης επέμβασης στην ιδιωτική του ζωή, στην οικογένειά του, στην κατοικία του ή στην αλληλογραφία του, ούτε παράνομων προσβολών της τιμής και της υπόληψής του».
• Σύνταγμα της Ελλάδας
Άρθρο 5: «1. Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.
2. Όλοι όσοι βρίσκονται στην Eλληνική Eπικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Eξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο.»
________________________________________
– ΑΛΛΑΓΕΣ ΩΡΩΝ: «Δε βγαίνει η ύλη!»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Πηγαίνω Β’ Λυκείου και θα ήθελα να μου λύσετε μια απορία: Η καθηγήτρια που μας κάνει Έκφραση-Έκθεση μας είπε ότι από εδώ και πέρα (27/3/06) δεν θα κάνουμε Λογοτεχνία αλλά μόνο Έκφραση-Έκθεση, γιατί λέει ότι δεν προλαβαίνουμε να τελειώσουμε την ύλη. Επιτρέπεται αυτό;»
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Όχι, δεν επιτρέπεται. To εβδομαδιαίο πρόγραμμα του Yπουργείου Παιδείας για την B’ Λυκείου προβλέπει 2 ώρες για Λογοτεχνία και 2 ώρες για Έκφραση-Έκθεση (Γ2/4685/07-09-2001 ΥΠ.Ε.Π.Θ). H μόνη περίπτωση στην οποία επιτρέπεται ο διευθυντής να αυξήσει τις ώρες ενός μαθήματος (σύμφωνα με οδηγία που στέλνει το Yπουργείο στην αρχή της χρονιάς) είναι στα μαθήματα κατεύθυνσης, όταν κινδυνεύει να μην καλυφθεί η ύλη. Aλλά, στην B’ Λυκείου ούτε η Λογοτεχνία ούτε η Έκφραση-Έκθεση είναι μαθήματα κατεύθυνσης.
ΝΟΜΟΣ:
• Εγκύκλιος Γ2/4685/07-09-2001, ΥΠ.Ε.Π.Θ
Ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων των τάξεων Α`, Β` και Γ΄ του Ενιαίου Λυκείου
α/α ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ
1 Θρησκευτικά 2
2 Α` Ξένη Γλώσσα 2
3 Φυσική Αγωγή 2
4 Αρχαία Ελληνική Γλώσσα & Γραμματεία 2
5 Νεοελληνική Γλώσσα 2
6 Νεοελληνική Λογοτεχνία 2
7 Ιστορία 2
8 Άλγεβρα 2
9 Γεωμετρία 2
10 Φυσική 2
11 Χημεία 1
12 Βιολογία 1
13 Εισαγωγή στο Δίκαιο και τους Πολιτικούς θεσμούς 2
– ΚΕΝΑ: «Λείπει η Αγγλικού, θα κάνετε Ιστορία!»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Γεια σας, πάω Α’ Λυκείου και έχω μια απορία σχετικά με κάτι που συνέβη αυτή τη βδομάδα στο σχολείο μου. Λοιπόν, η Γ’ Λυκείου πήγε την πενταήμερή της κι έτσι εμείς είχαμε κάποια κενά από τους καθηγητές που τη συνόδευσαν. Αντί όμως να κάνουμε κενά, ή έστω να μας ψιλοαπασχολήσει κάποιος, ο λυκειάρχης “γέμισε” όλες τις ώρες με ένα σωρό άσχετα μαθήματα! Με αποτέλεσμα αυτή τη βδομάδα να κάνουμε 3-4 ώρες Ιστορία, Χημεία κλπ, ενώ το ωρολόγιο πρόγραμμα του Υπουργείου ορίζει δύο ώρες τη βδομάδα γι’ αυτά τα μαθήματα! Είναι νόμιμο αυτό που έγινε;»
Πάνος
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Όταν ένας καθηγητής λείπει είτε για μία μέρα είτε για μία εβδομάδα, απαγορεύεται να κάνει άλλος καθηγητής μάθημα στις ώρες του. Δύο πράγματα μπορεί να κάνει ο διευθυντής για αυτά τα κενά:
1) Να βάλει κάποιον άλλον καθηγητή να «απασχολήσει» την τάξη (χωρίς να κάνει μάθημα) (18726/22-02-1978 Απόφαση ΥΠ.Ε.Π.Θ)
2) Ή να μετακινήσει τις ώρες αυτές στο τέλος της ημέρας ώστε οι μαθητές να φύγουν νωρίτερα (6492/11-01-1983 Απόφαση ΥΠ.Ε.Π.Θ). Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν έχει δικαίωμα ο διευθυντής να αυξήσει τις ώρες που προβλέπει το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του Υπουργείου για κάθε μάθημα (Γ2/4685/07-09-2001 ΥΠ.Ε.Π.Θ).
ΝΟΜΟΙ:
• 18726/22-02-1978, Απόφαση ΥΠ.Ε.Π.Θ
«12. (Οι Διευθυντές) Φροντίζουν σε περίπτωση απουσίας καθηγητών να απασχολείται η τάξη του από τον εφημερεύοντα ή άλλον διαθέσιμο καθηγητή ή από τον υποδιευθυντή»
• 6492/11-01-1983, Απόφαση ΥΠ.Ε.Π.Θ
«8. (Ο Διευθυντής) Φροντίζει να τροποποιεί το ημερήσιο πρόγραμμα διδασκαλίας, ώστε να καλύπτονται τα κενά έκτακτης απουσίας καθηγητών»
• Εγκύκλιος Γ2/4685/07-09-2001, ΥΠ.Ε.Π.Θ
«Ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων των τάξεων Α’, Β’ και Γ’ του Ενιαίου Λυκείου»
________________________________________
– ΠΡΟΣΕΥΧΗ: «Πες την προσευχή, αλλιώς θα σ’ αποβάλω!»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Πηγαίνω Γ’ Γυμνασίου σε ένα γυμνάσιο της επαρχίας. Σήμερα το πρωί ένα παιδί έφαγε διήμερη αποβολή επειδή για τρίτη φορά αρνήθηκε να ανέβει να πει την προσευχή. Είμαστε υποχρεωμένοι να λέμε την προσευχή όποτε μας φωνάζει ο διευθυντής;»
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Φυσικά και δεν είστε υποχρεωμένοι να βγείτε να πείτε την προσευχή, αν δεν θέλετε. Το να σας εξαναγκάζει ο διευθυντής είναι:
1) Aντίθετο με την εκπαιδευτική νομοθεσία: Για να τιμωρηθεί ένας μαθητής με αποβολή θα πρέπει η στάση του να δείχνει μη «συμμόρφωση προς τους διέποντες τη σχολική ζωή κανόνες και τις ηθικές αρχές του κοινωνικού περιβάλλοντος» (Π.Δ. 104/1979, άρθρα 26 & 27). Όσον αφορά τους σχολικούς κανόνες, η μόνη υποχρέωση των μαθητών σε σχέση με την πρωινή προσευχή είναι να είναι παρόντες (Φ.200/21/16/139240/26-11-1977/ΥΠ.Ε.Π.Θ.). Κανένας σχολικός νόμος δεν τους υποχρεώνει να απαγγείλουν την προσευχή με το ζόρι. Μάλιστα ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα, αν το θέλουν, να μην είναι καν παρόντες στην προσευχή. Αρκεί να φέρουν μια υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους, χωρίς να είναι αναγκαία καμία διευκρίνιση για τους λόγους (Γ2/61723/13-06-2002 ΥΠ.Ε.Π.Θ, ΔEΛTIO TYΠOY YΠEΠΘ 24-02-2005). Και φυσικά, δεν μπορεί ο διευθυντής να επικαλεστεί ότι η άρνηση ενός παιδιού να απαγγείλει δημόσια την προσευχή προσβάλλει τις «ηθικές αρχές του κοινωνικού περιβάλλοντος». Εκτός και αν το σχολείο βρίσκεται στο Iράν…
2) Aντίθετο με την ελληνική νομοθεσία: Εάν οι γονείς του παιδιού προσφύγουν στη δικαιοσύνη, θα δικαιωθούν 100%! Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας (Άρθρα 2, 5, 13) και τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Άρθρα 12, 13, 14), οι μαθητές έχουν ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας. Επίσης έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Και σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε καν για ελευθερία έκφρασης. Μιλάμε μόνο για το δικαίωμα ενός παιδιού να σιωπά.
3) Aντιπαιδαγωγικό: Ο μαθητής μπορεί να έχει χίλιους λόγους που δεν θέλει να πει την προσευχή μπροστά σε όλους. Mπορεί να ντρέπεται τον κόσμο, μπορεί να είναι δυσλεξικός, μπορεί απλώς να μην την ξέρει απ’ έξω, κ. διευθυντά!
4) Kαι, φυσικά, αντιχριστιανικό: Ούτε σε εκκλησία δεν υποχρεώνουν τον κόσμο να πει την προσευχή με το ζόρι!
Ένα από τα σχολεία που τόλμησαν να καταργήσουν τελείως την πρωινή προσευχή ήταν το Ανώτερο Παρθεναγωγείο Βόλου (λειτούργησε από το 1908 ως το 1911, όταν και το κλείσανε). Εκτός από την προσευχή, το σχολείο αυτό κατήργησε κάθε μορφή τιμωρίας για τους μαθητές, εισήγαγε τη δημοτική (ενώ σε όλα τα άλλα σχολεία μάθαιναν την καθαρεύουσα) και έκανε το μάθημα με συνεργασία μαθητών-καθηγητών και όχι με μορφή κηρύγματος. Τόσο μεγάλη ήταν η αντίδραση της κοινωνίας, που οι ιδρυτές του οδηγήθηκαν στο δικαστήριο. Μία από τις κατηγορίες ήταν και η κατάργηση της πρωινής προσευχής. Στην απολογία του ο διευθυντής του σχολείου, Αλέξανδρος Δελμούζος, εξήγησε τους λόγους: «Τι επιτυγχάνει το σημερινό σχολείο με την ακριβεστάτη εκπλήρωση των θρησκευτικών τύπων; Το γνωρίζετε κι εσείς κύριοι Εφέτες (αρκεί για αυτό να θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια): Η προσευχή μεταβάλλεται σε μηχανικές κινήσεις των χεριών και του στόματος. Συντελεί αυτό στην ανύψωση του θρησκευτικού συναισθήματος; Κάθε άλλο. Η ανάγκη της προσευχής, όπου υπάρχει, είναι κάτι το εσωτερικό και αυθόρμητο και για την εκδήλωσή της απαιτείται ηρεμία και μόνωσις».
(«Η Δίκη του Ναυπλίου, 16-28 Απριλίου 1914»)
ΝΟΜΟΙ:
• Προεδρικό Διάταγμα 104/1979
Άρθρο 26: «3. Η προσήκουσα διαγωγή των μαθητών, νοουμένη ως έμπρακτος συμμόρφωσις προς τους διέποντας την σχολικήν ζωήν κανόνας και προς τας ηθικάς αρχάς του κοινωνικού περιβάλλοντος, εντός του οποίου διαβιούν, αποτελεί υποχρέωσιν αυτών, πάσα δε παρέκκλισις εκ ταύτης, εκδηλουμένη δι` υπαιτίου πράξεως ή παραλείψεως, αποτελεί αντικείμενον παιδαγωγικού ελέγχου και εν ανάγκη αντιμετωπίζεται δια σχολικών κυρώσεων κατά τας διατάξεις του παρόντος Π.Δ/τος.
Άρθρο 27: «1. Δια πάσαν υπαίτιον παρέκκλισιν εκ της προησκούσης κατά την έννοιαν της παρ. 3 του άρθρ. 26 του παρόντος Π.Δ/τος διαγωγής και αναλόγως του βαθμού της παρεκκλίσεως ταύτης επιβάλλονται εις τους μαθητάς αι κάτωθι κυρώσεις:
α) παρατήρησις,
β) επίπληξις,
γ) ωριαία απομάκρυνσις εκ του διδασκομένου μαθήματος,
δ) αποβολή εκ των μαθημάτων μέχρι 3 ημερών,
ε) αποβολή εκ των μαθημάτων μέχρι 5 ημερών και
στ) αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
• Φ200/21/16/139240/26-11-1977, Απόφαση ΥΠ.Ε.Π.Θ.
«3. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η συμμετοχή των μαθητών στις εθνικές εκδηλώσεις και επετείους είναι υποχρεωτική, για να δίδεται σ` αυτούς η ευκαιρία να παραδειγματίζονται και να διδάσκονται την Ιστορία της Φυλής μας και έξω από τις αίθουσες και τους κλειστούς χώρους του Σχολείου που καθημερινά διδάσκονται. Επίσης προκύπτει ότι στην τόνωση του θρησκευτικού συναισθήματος των μαθητών, εκτός των άλλων, θα βοηθήσει η καθημερινή κοινή Προσευχή, η οποία υποχρεωτικά πρέπει να γίνεται με την απαιτούμενη ευλάβεια, κάθε ημέρα πριν από την έναρξη των μαθημάτων, σε κοινή συγκέντρωση μαθητών και διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του Σχολείου, καθώς και ο εκκλησιασμός των μαθητών.
• Εγκύκλιος Γ2/61723/13-06-2002, ΥΠ.Ε.Π.Θ.
«Ύστερα από την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με το θέμα της απαλλαγής των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το μάθημα των θρησκευτικών, την Προσευχή και τον εκκλησιασμό, σας κάνουμε γνωστό ότι η απαλλαγή αυτή πρέπει να στηρίζεται σε δήλωση του ίδιου του μαθητή αν είναι ενήλικος ή των γονέων του αν είναι ανήλικος στην οποία θα αναφέρει ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει. Σε περίπτωση απαλλαγής του μαθητή από την παρακολούθηση του μαθήματος των θρησκευτικών, στη θέση “θρήσκευμα” στον Απολυτήριο Τίτλο δεν υπάρχει λόγος αναγραφής ενδείξεως»
• ΔEΛTIO TYΠOY YΠEΠΘ 24-02-2005
«Για όσους μαθητές δεν επιθυμούν την παρακολούθηση, ή την συμμετοχή τους στις ανωτέρω δραστηριότητες, το Υπουργείο Παιδείας με την Εγκύκλιο Γ2/61723-13/6/2002, παρέχει το δικαίωμα της πλήρους απαλλαγής τους, αρκεί ο ίδιος ο μαθητής, ή ο γονέας αυτού, να δηλώσει εγγράφως την επιθυμία του χωρίς να υποχρεούται σε καμία περαιτέρω εξήγηση, ή διευκρίνιση. Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, θεωρεί πως το όλο θέμα καλύπτεται επαρκώς και με απόλυτο σεβασμό στην μη παραβίαση θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων των πολιτών»
• Σύνταγμα της Ελλάδας
Άρθρo 2: «1. Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας»
Άρθρο 5: «1. Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.
2. Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο»
Άρθρο 13: «1. Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός»
• Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Άρθρο 12: «1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη εγγυώνται στο παιδί που έχει ικανότητα διάκρισης το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης της γνώμης του σχετικά με οποιοδήποτε θέμα που το αφορά, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις του παιδιού ανάλογα με την ηλικία του και με το βαθμό ωριμότητας του»
Άρθρο 13: «1. Το παιδί έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία αναζήτησης, λήψης και διάδοσης πληροφοριών και ιδεών οποιουδήποτε είδους, ανεξαρτήτως συνόρων, υπό μορφή προφορική, γραπτή ή τυπωμένη, ή καλλιτεχνική ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο της επιλογής του.
2. Η άσκηση του δικαιώματος αυτού μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μόνο των περιορισμών που ορίζονται από το νόμο και που είναι αναγκαίοι:
α) Για το σεβασμό των δικαιωμάτων και της υπόληψης των άλλων ή
β) Για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της δημόσιας υγείας και των δημόσιων ηθών»
Άρθρο 14: «1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη σέβονται το δικαίωμα του παιδιού για ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας.
2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη σέβονται το δικαίωμα και το καθήκον των γονέων ή, κατά περίπτωση, των νομίμων εκπροσώπων του παιδιού, να το καθοδηγούν στην άσκηση του παραπάνω δικαιώματος κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του.
3. Η ελευθερία της δήλωσης της θρησκείας του ή των πεποιθήσεων του μπορεί να υπόκειται μόνο στους περιορισμούς που ορίζονται από το νόμο και που είναι αναγκαίοι για τη διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της δημόσιας υγείας και των δημόσιων ηθών, ή των ελευθεριών των θεμελιωδών δικαιωμάτων των άλλων»
________________________________________
– ΠAPEΛAΣH: «Ή κάνετε παρέλαση ή σας ρίχνω τον βαθμό!»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Λοιπόν…Σενάρια που πιστεύω ότι λίγο-πολύ έχουμε ζήσει όλοι… Έρχεται η περίοδος που μας λένε οι γυμναστές: “Ποια παιδιά θέλουν να κάνουν παρέλαση;”. Μόλις τα παιδιά ξινίζουν, αρχίζει να λέει ο γυμναστής πως “είναι τιμή και υποχρέωσή σας” και “όσοι δεν κάνουν παρέλαση θα πάρουν χαμηλότερο βαθμό”… Και στην τελική διαλέγει 5 άτομα και λέει “εσείς παρέλαση – θέλετε δε θέλετε!”. Έχουν δικαίωμα να κάνουν κάτι τέτοιο;»
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Γύρω από την παρέλαση υπάρχει μεγάλη σύγχυση, την οποία το Υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει εύκολα με μία εγκύκλιο, αλλά (όπως και σε άλλα σοβαρά θέματα) κάνει την πάπια γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος. Ας τα ξεκαθαρίσουμε λοιπόν:
1) Ο λόγος που ζείτε αυτό το σκηνικό πριν από κάθε παρέλαση είναι ότι το σχολείο σας είναι υποχρεωμένο να στείλει αντιπροσωπεία του στην παρέλαση (Γ4/150/24-02-2000 ΥΠ.Ε.Π.Θ.), αλλά εσείς δεν είστε υποχρεωμένοι να συμμετέχετε στην αντιπροσωπεία.
2) Το να σας τιμωρήσουν επειδή δεν θέλετε να κάνετε παρέλαση είναι παράνομο και δεν δικαιολογείται από καμία διάταξη. Υπάρχει μόνο μία αναφορά σε εγκύκλιο του ΅77, η οποία αφενός δεν μιλάει συγκεκριμένα για την παρέλαση, αφετέρου δίνει απλώς οδηγίες σημειώνοντας ότι «τονίζουμε ότι με την εγκύκλιο αυτή δε δίδουμε εντολές για εκτέλεση αλλά επισημαίνουμε και υπενθυμίζουμε βασικές υποχρεώσεις…» (Φ200/21/16/139240/26-11-1977 ΥΠ.Ε.Π.Θ.)
3) Οι παρελάσεις γίνονται σε μέρες μαθητικής αργίας (εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη) και στις αργίες δεν είστε υποχρεωμένοι να πάτε πουθενά. ΓιΆ αυτό τον λόγο και δεν παίρνουν απουσίες όσοι λείπουν από την παρέλαση.
Όσο για τους κακούς βαθμούς λόγω παρέλασης ενημερώστε τον Γυμναστή σας ότι:
1) Η βαθμολογία σε ένα μάθημα δεν αφορά τη συμπεριφορά των μαθητών αλλά τις επιδόσεις τους. Ο βαθμός είναι για την αξιολόγηση και όχι για την συμμόρφωση των μαθητών.
2) Ειδικά για το μάθημα της Γυμναστικής υπάρχουν συγκεκριμένα αντικείμενα εξέτασης για να βγουν οι βαθμοί σας και κανένα από αυτά δεν είναι η παρέλαση (ΑΠΣ Φυσικής Αγωγής).
Αν, λοιπόν, σας αδικήσει, μπορείτε να του κάνετε καταγγελία οπότε ο Γυμναστής θα είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει στον ανώτερό του Σύμβουλο Φυσικής Αγωγής μία αναλυτική κατάσταση βαθμολογίας όπου θα φαίνεται ότι ο βαθμός σας προέκυψε ως αποτέλεσμα εξετάσεων σε αυτά τα αντικείμενα.
26/10/2005: Μιά 14χρονη αριστούχος μαθήτρια στη Θεσσαλονίκη αρνήθηκε να σηκώσει την ελληνική σημαία και να παρελάσει. Την θέση της μαθήτριας πήρε ο επόμενος στη βαθμολογία και ούτε γάτα ούτε ζημιά. «Αυτά τα θέματα έχουν επιλυθεί από την κείμενη νομοθεσία και τα σχολεία δεν εμπλέκονται», δήλωσε ο προϊστάμενος ΒΆβάθμιας Εκπ/σης Δυτ. Θεσσαλονίκης Γ. Κωνσταντινίδης, «εμείς πρεσβεύουμε το δημοκρατικό και ανοικτό σχολείο χωρίς διακρίσεις. Δεν μπορούμε να θέτουμε φραγμούς στη συνείδηση κανενός πολίτη».
• Η ιδέα της παρέλασης των μαθητών με στρατιωτικό τρόπο ανήκει στον Χίτλερ. Στόχος του ήταν να καλλιεργήσει ψυχολογία μαζικής πειθαρχίας στη γερμανική νεολαία. Στην Ελλάδα καθιερώθηκε από την δικτατορία του Μεταξά.
• Η μαθητική παρέλαση δεν προβλέπεται στο τελετουργικό των εθνικών εορτασμών σε καμία χώρα της Ευρώπης. Ο συνήθης τρόπος συμμετοχής των μαθητών είναι η απόθεση λουλουδιών σε μνημεία.
ΝΟΜΟΙ:
• Εγκύκλιος Γ4/150/24-02-2000 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
«Ορίζουμε τον τρόπο σύνθεσης των τμημάτων της σπουδάζουσας και μαθητιώσας νεολαία κατά τις παρελάσεις στις Εθνικές επετείους και τον τρόπο επιλογής σημαιοφόρου και παραστατών στα σχολεία της Β/θμιας Εκπ/σης ως εξής: (…)
β) Οι μαθητές ή σπουδαστές που θα μετέχουν στα τμήματα της παρέλασης θα επιλέγονται από τους οικείους καθηγητές Φυσικής Αγωγής από εκείνους τους μαθητές που έχουν άρτια εμφάνιση, παράστημα και ήθος.
γ) (…)Κάθε σχολείο συμμετέχει με δύο τμήματα (αγόρια – κορίτσια) όπου τα σχολεία στο Δήμο ή στην πόλη είναι περισσότερα από δέκα και από δύο (2) μέχρι τέσσερα (4) τμήματα (2 αγόρια – 2 κορίτσια) όταν τα σχολεία είναι λιγότερα.
δ) Τα σχολεία Ιδιωτικής και Δημόσιας Β/θμιας Εκπ/σης συμμετέχουν υποχρεωτικά στις παρελάσεις με το σύμβολο του Ελληνικού Έθνους»
• Φ200/21/16/139240/26-11-1977, Απόφαση ΥΠ.Ε.Π.Θ.
«2. Με βάση την αρχή ότι το σχολείο δεν έχει σκοπό να δώσει στους μαθητές του μόνο στοιχεία γνώσεων διαφόρων επιστημών, αλλ` αποβλέπει και στο να αναπτύξει το θρησκευτικό και εθνικό τους φρόνημα και να το κατακτήσει σύμφωνο με τις αρχές του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της χώρας, συνάγεται ότι τόσο ο εθνικός φρονηματισμός όσο και ο θρησκευτικός είναι απαραίτητος.
3. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η συμμετοχή των μαθητών στις εθνικές εκδηλώσεις και επετείους είναι υποχρεωτική, για να δίδεται σ` αυτούς η ευκαιρία να παραδειγματίζονται και να διδάσκονται την Ιστορία της Φυλής μας και έξω από τις αίθουσες και τους κλειστούς χώρους του Σχολείου που καθημερινά διδάσκονται».
________________________________________
– ΑΠΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ: «Mα, δεν το θέλω σας λέω!»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Έχω βαρεθεί να είμαι απουσιολόγος. Aπό την Α’ Γυμνασίου μέχρι και τώρα στη B’ Λυκείου κάθε μέρα η ίδια δουλειά: εγώ να κυνηγάω τους καθηγητές να υπογράψουν και οι μαθητές να κυνηγάνε εμένα μην τους γράψω… Bα-ρέ-θη-κα! Ξέρετε αν είμαι υποχρεωμένη να είμαι απουσιολόγος, επειδή έχω τον μεγαλύτερο βαθμό στην τάξη;»
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Όχι δεν είσαι! Ο νόμος λέει ότι το απουσιολόγιο «ανατίθεται από τον Διευθυντή σε μαθητή διακρινόμενο εις το ήθος και την επίδοση» (Π.Δ. 104/1979, άρθρο 23, παρ. 2). Καταρχάς επειδή σου «ανατίθεται» κάτι δεν σημαίνει ότι είσαι υποχρεωμένη να το δεχτείς. Επίσης διακρινόμενος σε ήθος και επίδοση δεν είναι μόνο ο πρώτος στην επίδοση! Μπορεί να είναι και ο δεύτερος, μπορεί και ο τρίτος. Ο ίδιος ο νόμος, δηλαδή, δίνει την ευχέρεια στον Διευθυντή να το αναθέσει σε έναν διακρινόμενο που το θέλει.
ΝΟΜΟΙ:
• Προεδρικό Διάταγμα 104/1979, άρθρο 23, παρ. 2
«Η σύνταξις και η φύλαξις του ημερήσιου δελτίου απουσιών ανατίθεται υπό του Διευθυντού του σχολείου εις μαθητήν τάξεως ή τμήματος τάξεως διακρινόμενον εις το ήθος και την επίδοσιν, αναπληρούμενον υπό ετέρου μαθητού υπό τους αυτούς όρους».
________________________________________
– KAΘHΓHTEΣ-NTETEKTIB ΣTIΣ EKΔPOMEΣ: «Kοιμηθείτε μη σας γυρίσουμε στην Aθήνα!»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Πάω Α Λυκείου και θα ήθελα να μου λύσετε μια απορία. Μετά τη διήμερη που είχαμε πάει, πήγαμε τα 5μελή των τάξεων στον Λυκειάρχη διότι κατά την διάρκεια της εκδρομής οι καθηγητές έβαζαν ποτήρια στις πόρτες του ξενοδοχείου για να ακούσουν τι λέμε! Επίσης όταν έμπαιναν στα δωμάτια για να ελέγξουν, μας άνοιγαν τις τσάντες και τέλος μας εκβίαζαν ότι αν δεν κοιμηθούμε θα μας στείλουν στην Αθήνα… (ο συνηθισμένος εκβιασμός). Όταν τους ρωτήσαμε αν όλα αυτά είναι νόμιμα, η απάντηση ήταν “ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΟΜΙΜΑ”. Eίναι;;;»
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Mερικά ναι, μερικά όχι. O νόμος ορίζει τους καθηγητές υπεύθυνους για οτιδήποτε σας συμβεί κατά την διάρκεια της εκδρομής. Γι’ αυτό τους έχει δώσει το δικαίωμα να σας επιτηρούν συνεχώς (Γ2/161/10-03-1982 ΥΠ.Ε.Π.Θ.). Aυτό σημαίνει ότι αν ο καθηγητής έρθει βραδιάτικα και ζητήσει να μπει στο δωμάτιό σας για να ελέγξει ότι όλα είναι καλά, εσείς πρέπει να του ανοίξετε. Αλλά ως εκεί!
Η επιτήρηση αυτή δεν τους δίνει το δικαίωμα να μπουν στο δωμάτιό σας χωρίς να σας ρωτήσουν ή να κρυφακούν με ποτήρια, ή να ψάχνουν τις τσάντες σας. Aυτά είναι ξεκάθαρες παραβιάσεις της ιδιωτικής σας ζωής που προστατεύεται από την Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού. (Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού, άρθρο 16 – Σύνταγμα, άρθρο 5 παρ 1, 2 – Άρθρο 370Α Ποινικού Κώδικα, παράγραφος 2).
Kαι ναι, οι καθηγητές μπορούν ανά πάσα στιγμή να γυρίσουν μαθητές πίσω στην Aθήνα αν θεωρούν ότι οι μαθητές αυτοί μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εκδρομή (Γ2/1066/18.2.98 ΥΠ.Ε.Π.Θ).
ΝΟΜΟΙ:
• Εγκύκλιος Γ2/161/10-03-1982 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
«Συμπληρωματικά επισημαίνουμε ότι είναι ανάγκη να λάβετε κάθε άλλο μέτρο που θεωρείται πρόσφορο, ώστε να μην προκαλούνται αναφορές, παραπόνων Δήμων ή Κοινοτήτων, Συλλόγων και μεμονωμένων πολιτών σχετικά με τη ρύπανση και την καταστροφή του περιβάλλοντος, την ενδεχόμενα ανάρμοστη συμπεριφορά μαθητών σε αρχαιολογικούς , ιστορικούς κ.λ.π. όπου ο σεβασμός των επισκεπτών επιβάλλεται από την ίδια την ιερότητα του χώρου.
Σκόπιμο κρίνεται πριν από την πραγματοποίηση κάθε εκδρομής να εξασφαλίζεται οπωσδήποτε η επαρκής επιτήρηση και συνεχής επίβλεψη των μαθητών από τους συνοδούς καθηγητές».
• Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού, άρθρο 16
Άρθρο 16: «Κανένα παιδί δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αυθαίρετης ή παράνομης επέμβασης στην ιδιωτική του ζωή, στην οικογένειά του, στην κατοικία του ή στην αλληλογραφία του, ούτε παράνομων προσβολών της τιμής και της υπόληψής του
• Σύνταγμα της Ελλάδας
Άρθρο 5: «1. Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.
2. Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο»
• Άρθρο 370Α Ποινικού Κώδικα, παράγραφος 2
«Όποιος αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή μαγνητοφωνεί προφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων που δε διεξάγεται δημόσια ή μαγνητοσκοπεί μη δημόσιες πράξεις τρίτων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους».
• Εγκύκλιος Γ2/1066/18.2.98 ΥΠ.Ε.Π.Θ
«Για την εφαρμογή του προγράμματος της εκδρομής όπως καταρτίστηκε από τον Σύλλογο των Καθηγητών, ως και την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος που θα προκύψει από την αναχώρηση μέχρι και την επιστροφή των μαθητών, υπεύθυνος είναι ο αρχηγός και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί».
________________________________________
– KATAΛHΨEIΣ: «Πάει η πενταήμερη…»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Tο Eνιαίο Λύκειο Mουζακίου Kαρδίτσας κάνει κατάληψη! Δίνει το παρόν στις πανελλαδικές καταλήψεις!!! Oι καθηγητές μάς απειλούν ότι δε θα πάμε πενταήμερη λόγω της κατάληψης. Έχουν το δικαίωμα; Ή είναι όλα παπατζιλίκια;»
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Kαθόλου παπατζιλίκια! Το κόψιμο περιπάτων και εκδρομών είναι ένας από τους τρόπους που προβλέπει ο νόμος (Γ2/426/02-02-1999 ΥΠ.Ε.Π.Θ) για να καλυφθούν οι ώρες που χάθηκαν. Άλλοι τρόποι είναι:
• Να γίνει αναδιάρθρωση του προγράμματος (π.χ. λιγότερη Γυμναστική την εβδομάδα και περισσότερη Φυσική)
• Να κάνετε μάθημα σε αργίες (Σάββατα, Πάσχα, Χριστούγεννα κλπ.)
• Να γίνει παράταση του σχολικού ωραρίου (δηλαδή bye bye 6ωρο)
• Να γίνει παράταση του σχολικού έτους (δηλαδή bye bye θαλασσίτσα)
Από όλους τους τρόπους ο μόνος που δεν κοστίζει τίποτα στο Υπουργείο Παιδείας είναι το κόψιμο των εκδρομών. Στις άλλες περιπτώσεις οι καθηγητές θα πρέπει να δουλέψουν και να πληρωθούν υπερωρίες. Γι’ αυτό και το Υπουργείο έχει βγάλει εγκύκλιο που λέει ότι οι ώρες που χάνονται «καλύπτονται οπωσδήποτε με περιορισμό ή κατάργηση κατ’ αρχήν των σχολικών περιπάτων και των πολυήμερων εκδρομών» (Γ2/6657/20-11-1997 ΥΠ.Ε.Π.Θ.).
Έτσι κι αλλιώς, βέβαια, οι καθηγητές δεν είναι υποχρεωμένοι να σας πάνε κανέναν περίπατο και καμία εκδρομή. Μπορούν να τα κόψουν όλα, απλώς γιατί δεν θέλουν την ευθύνη του να σας συνοδεύσουν. (Γ2/1066/18-02-1998 ΥΠ.Ε.Π.Θ.)
Αν, πάντως, σας τρομάζει τόσο πολύ το να χάσετε την πενταήμερη, μάλλον κάνατε κατάληψη για λάθος λόγους…
ΝΟΜΟΙ:
• Εγκύκλιος Γ2/426/02-02-1999 ΥΠ.Ε.Π.Θ
«Στα σχολεία που απώλεσαν διδακτικές ώρες, λόγω καταλήψεων, η παράταση της διδασκαλίας των μαθημάτων είναι δυνατόν να εξασφαλίζεται με τους ακόλουθους τρόπους:
α) Αναδιάρθρωση του προγράμματος
β) Διδασκαλία τα Σάββατα
γ)Συντόμευση των διακοπών του Πάσχα κατά έξι ημέρες (τρεις πριν από το Πάσχα και τρεις μετά)
δ)Προσθήκη διδακτικών ωρών μετά την ολοκλήρωση του ημερησίου προγράμματος
ε)Περικοπή περιπάτων και εκδρομών
στ)Παράταση του διδακτικού έτους».
• Εγκύκλιος Γ2/6657/20-11-1997 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
«Οι διδακτικές ώρες που χάνονται λόγω καταλήψεων καλύπτονται οπωσδήποτε με περιορισμό ή κατάργηση κατ` αρχήν των σχολικών περιπάτων και των πολυήμερων εκδρομών. Σε περίπτωση που αυτό δεν αρκεί για την κάλυψη των ωρών , αξιοποιούνται οι αργίες που μεσολαβούν μέχρι την λήξη του διδακτικού έτους (Σάββατα, εορτές και διακοπές Χριστουγέννων και του Πάσχα). Τέλος σε περιπτώσεις παρατεταμένης κατάληψης το ΥΠ.Ε.Π.Θ. εξετάζει και το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους στο συγκεκριμένο σχολείο».
• Εγκύκλιος Γ2/1066/18-02-1998 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
«Η πραγματοποίηση εκδρομών δεν είναι υποχρεωτική ούτε για τους καθηγητές ούτε για τους μαθητές»
• Εγκύκλιος Γ2/4832/28-11-1990 ΥΠ.Ε.Π.Θ. (ΦΕΚ 726 τ.Β`/3.12.90)
«Β. Για την πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών εκδρομών (ημερησίων και πολυήμερων) απαιτούνται:
α) Ο αρχηγός της εκδρομής που πρέπει να είναι μόνιμος εκπαιδευτικός.
β) Οι συνοδοί καθηγητές της εκδρομής, που είναι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πλην των ωρομισθίων και σε αναλογία , ένας εκπαιδευτικός ανά 40 μαθητές»
________________________________________
– EKKΛHΣIAΣMOΣ: «Mπες στην εκκλησία μην πάρεις απουσία!»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Πάω ΓΆ Λυκείου σε ένα λύκειο της επαρχίας. Λοιπόν, πρώτη φορά στην ιστορία άκουσα να παίρνουν απουσίες έξω από την εκκλησία. Eγώ είμαι άθεη και αυτό δε θέλω να το δηλώσω στο σχολείο, γιατί θεωρώ ότι είναι προσωπικό δεδομένο. Ήρθα σε κόντρα με αρκετούς καθηγητές οι οποίοι μου είπαν: «Zούμε σε ένα χριστιανικό ορθόδοξο κράτος και είσαι υποχρεωμένη να συμμετέχεις σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου». Πείτε μου, υπάρχει νόμος που να λέει ότι αν κάποιος δεν πάει στην εκκλησία θα παίρνει απουσίες;;»
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Eπειδή ο εκκλησιασμός γίνεται σε σχολικές ώρες, δεν μπορείς να λείπεις χωρίς να πάρεις απουσίες (Φ200/21/16/139240/26-11-1977 ΥΠ.Ε.Π.Θ). Mπορείς, όμως, να απαλλαγείς πλήρως από αυτή την υποχρέωση.
Xρειάζεται μόνο μια γραπτή δήλωσή σου (ή του κηδεμόνα σου αν είσαι κάτω από 18) ότι δεν επιθυμείς να συμμετέχεις στον εκκλησιασμό (Γ2/61723/13-06-2002 ΥΠ.Ε.Π.Θ). Δεν είσαι υποχρεωμένη να γράψεις καμία εξήγηση για τους λόγους που δεν θες να πας εκκλησία, π.χ. ότι είσαι άθεη (ΔEΛTIO TYΠOY YΠEΠΘ 24-02-2005).
Την ώρα που το σχολείο έχει εκκλησιασμό, εσύ μπορείς να μένεις στο σχολείο με έναν καθηγητή ή να πηγαίνεις στην εκκλησία και να κάθεσαι απ’ έξω.
ΝΟΜΟΙ:
• Φ200/21/16/139240/26-11-1977, Απόφαση ΥΠ.Ε.Π.Θ.
«Ο προγραμματισμός του εκκλησιασμού των μαθητών, μια φορά την εβδομάδα ή τουλάχιστον ανά δεκαπενθήμερο, αποτελεί βασικό καθήκον των Δ/ντών των Σχολείων και του διδακτικού προσωπικού».
• Εγκύκλιος Γ2/61723/13-06-2002, ΥΠ.Ε.Π.Θ.
«Ύστερα από την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με το θέμα της απαλλαγής των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το μάθημα των θρησκευτικών, την Προσευχή και τον εκκλησιασμό, σας κάνουμε γνωστό ότι η απαλλαγή αυτή πρέπει να στηρίζεται σε δήλωση του ίδιου του μαθητή αν είναι ενήλικος ή των γονέων του αν είναι ανήλικος στην οποία θα αναφέρει ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει»
• ΔEΛTIO TYΠOY YΠEΠΘ 24-02-2005
«Για όσους μαθητές δεν επιθυμούν την παρακολούθηση, ή την συμμετοχή τους στις ανωτέρω δραστηριότητες, το Υπουργείο Παιδείας με την Εγκύκλιο Γ2/61723-13/6/2002, παρέχει το δικαίωμα της πλήρους απαλλαγής τους, αρκεί ο ίδιος ο μαθητής, ή ο γονέας αυτού, να δηλώσει εγγράφως την επιθυμία του χωρίς να υποχρεούται σε καμία περαιτέρω εξήγηση, ή διευκρίνιση. Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, θεωρεί πως το όλο θέμα καλύπτεται επαρκώς και με απόλυτο σεβασμό στην μη παραβίαση θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων των πολιτών»
________________________________________
– ΑΠΟΒΟΛΕΣ: «Όποιος αργεί το πρωί, απουσίες όλη μέρα»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ (από Λύκειο της Αθήνας): «Στο Γυμνάσιό μου είναι συνηθισμένο φαινόμενο κάποια παιδιά να αργούν 5-10 λεπτά να έρθουν σχολείο. Ο Γυμνασιάρχης όρισε μια μέρα έναν δικό του κανόνα: «Όσοι έρχονται στο σχολείο μετά τις 8:10 θα παίρνουν 7 απουσίες και θα κάθονται να παρακολουθήσουν το μάθημα»!!! Αυτό δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ. Ώσπου μία μέρα έτυχε να φτάσω στο σχολείο 8:15 (μόλις είχε τελειώσει η προσευχή). Πάω να ανέβω στην τάξη μου όπως όλοι, αλλά ξαφνικά έρχεται η Θεολόγος-υποδιευθύντρια, σταματάει εμένα και μερικούς άλλους και μας λέει πως επειδή αργήσαμε πρέπει να τιμωρηθούμε με 7 απουσίες. Eμείς πήγαμε στον Γυμνασιάρχη και αφού μας είπε να μην το ξανακάνουμε, μας έστειλε πίσω στις τάξεις. Ξαφνικά όμως… πετάγεται η Θεολόγος και αρχίζει να του λέει «Τι; Έτσι θα μείνουν; Ατιμώρητοι; ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ!». Τι να κάνει και ο Γυμνασιάρχης; Mας έβαλε 7 απουσίες και μας είπε να πάμε στις τάξεις κανονικά για μάθημα!!! Έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό;
Με εκτίμηση, Αντώνης»
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Aς τα πάρουμε ένα-ένα:
1) Απουσία παίρνει ένας μαθητής ΜΟΝΟ όταν είναι απών από το μάθημα. Oι καθηγητές της 2ης, 3ης, 4ης, 5ης, 6ης και 7ης ώρας δεν μπορούν να σημειώσουν στο απουσιολόγιο ότι απουσιάζετε ενώ είστε μέσα στην τάξη (Π.Δ. 104/1979, Άρθρο 20, Παρ. 1, Άρθρο 23, Παρ.1). Eίναι ψευδής δήλωση για την οποία έχουν ευθύνη, ακόμη κι αν ο Γυμνασιάρχης τους έδωσε την παράνομη εντολή [Νέος Κώδικας Κατάστασης Δημοσίων Υπαλλήλων, Νόμος 3528/2007, Μέρος Β, Κεφ. Α, Άρθρο 25, Παρ. 2 και 3, ΦΕΚ 26, Τευχος Α΄, 13/2/2007].
2) O μαθητής που πήρε απουσία, εννοείται ότι μπορεί να απουσιάσει (Δε χρειάζεται νόμος για αυτό. Λεξικό χρειάζεται).
3) E όχι και «τι να κάνει ο Γυμνασιάρχης;» επειδή η Θεολόγος άρχισε να του λέει τα τρελά της! Nα εφαρμόσει τον νόμο! Oύτε προϊσταμένη του είναι η Θεολόγος ούτε μαμά του.
ΝΟΜΟΙ:
• Π.Δ. 104/1979, Άρθρο 20, Παρ. 3, Άρθρο 23, Παρ.1
«Άρθρο 20, παρ. 3: Αι απουσίαι αριθμούνται ανά μία δι` εκάστην διδακτικήν ώραν
Άρθρο 23, παρ. 1: Η απουσία μαθητού εκ του σχολείου επισημαίνεται εις το ημερολόγιον δελτίον απουσιών καθ` εκάστην διδακτικήν ώραν».
• Νέος Κώδικας Κατάστασης Δημοσίων Υπαλλήλων, Νόμος 3528/2007, Μέρος Β, Κεφ. Α, Άρθρο 25, Παρ. 2 και 3, ΦΕΚ 26, Τευχος Α΄, 13/2/2007
«2. Ο υπάλληλος οφείλει να υπακούει στις διαταγές των προϊσταμένων του. Όταν όμως εκτελεί διαταγή, την οποία θεωρεί παράνομη, οφείλει, πριν την εκτέλεση, να αναφέρει εγγράφως την αντίθετη γνώμη του και να εκτελέσει τη διαταγή χωρίς υπαίτια καθυστέρηση. Η διαταγή δεν προσκτάται νομιμότητα εκ του ότι ο υπάλληλος οφείλει να υπακούσει σε αυτήν.
3. Αν η διαταγή είναι προδήλως αντισυνταγματική ή παράνομη, ο υπάλληλος οφείλει να μην την εκτελέσει και να το αναφέρει χωρίς αναβολή. Όταν σε διαταγή, η οποία προδήλως αντίκειται σε διατάξεις νόμων ή κανονιστικών πράξεων, διατυπώνονται επείγοντες και εξαιρετικοί λόγοι γενικότερου συμφέροντος ή όταν, ύστερα από άρνηση υπακοής σε πρώτη διαταγή που προδήλως αντίκειται σε τέτοιες διατάξεις, ακολουθήσει δεύτερη διαταγή που εκθέτει επείγοντες και εξαιρετικούς λόγους γενικότερου συμφέροντος, ο υπάλληλος οφείλει να εκτελέσει τη διαταγή και να αναφέρει συγχρόνως στην προϊσταμένη αρχή εκείνου που τον διέταξε. Επί νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, εφόσον εκείνος που διέταξε είναι το διοικητικό συμβούλιο ή το ανώτατο μονομελές όργανο διοίκησης, η αναφορά υποβάλλεται στον εποπτεύοντα Υπουργό. Εάν εκείνος που διέταξε είναι ο Υπουργός, η αναφορά υποβάλλεται στον Πρωθυπουργό.».
________________________________________
– ΑΠΟΒΟΛΕΣ: «Στις τρεις ωριαίες αποβολές, θα παίρνετε μια ημερήσια δώρο!»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Φέτος μας είπαν στο σχολείο ότι όποιος φτάνει τις 3 ωριαίες αποβολές, θα παίρνει μια ημερήσια! Έχουν αυτό το δικαίωμα;;;
Bασίλης, Γ’ Γυμνασίου, Xανιά»
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Eίναι τελείως παράνομο (και παράλογο) το να υπάρχει μπόνους στις τιμωρίες. Nα ξέρετε ότι για κάθε αποβολή που παίρνετε, πρέπει να υπάρχει πλήρης γραπτή αιτιολόγηση (Π.Δ. 104/1979, Άρθρο 28, Παρ. 2). Kαι η αιτιολόγηση για μια ημερήσια αποβολή δεν μπορεί να είναι ότι φτάσατε τις 3 ωριαίες! Zητήστε, λοιπόν, με τους γονείς σας από τον Διευθυντή φωτοτυπία από το Ποινολόγιο (είναι δημόσιο έγρραφο που σας αφορά και είναι υποχρεωμένος να σας το δώσει) και πηγαίνετε με αυτό στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης Xανίων να διαμαρτυρηθείτε [Φ.353.1/324/105657/Δ1/8.10.02 ΥΠΕΠΘ, Άρθρο 32, Παρ. 3, Κώδικας Κατάστασης Δημ. Υπαλλήλων, Μέρος Ε’, Κεφ. Α’, Αρ. 107, παρ. β και ιβ).
ΝΟΜΟΙ:
• Π.Δ. 104/1979, Άρθρο 28, Παρ. 2
«Πάσαι αι λοιπαί κυρώσεις του άρθ. 27 του παρόντος επιβαλλόμεναι (σ.σ. εκτός από την προφορική επίπληξη), καταχωρίζονται εις το βιβλίον Επιβολής Κυρώσεων του Σχολείου, κατόπιν ενυπογράφου σημειώματος προς τον Δ/ντήν του επιβαλόντος την κύρωσιν οργάνου, καταχωριζόμεναι επίσης εις το Ατομικόν Δελτίον του τιμωρηθέντος μαθητού».
• Φ.353.1/324/105657/Δ1/8.10.02 ΥΠΕΠΘ, Άρθρο 32, Παρ. 3
«Καθήκοντα και αρμοδιότητες των Διευθυντών σε σχέση με τα όργανα λαϊκής συμμετοχής και τους άλλους συντελεστές εκπαίδευσης:
(…)
3. Παρέχει πληροφορίες σε κάθε πολίτη που έχει έννομο συμφέρον, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και δεν τον παραπέμπει σε άλλες υπηρεσίες για θέματα που εκείνος οφείλει να γνωρίζει».
• Νέος Κώδικας Κατάστασης Δημοσίων Υπαλλήλων, Νόμος 3528/2007, Μέρος Ε, Κεφ. Α, Άρθρο 107, Παρ. 1β και 1ιβ, ΦΕΚ 26, Τευχος Α΄, 13/2/2007
« 1. Πειθαρχικά παραπτώματα αποτελούν ιδίως:
(…)
β) η παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους
(…)
ιβ) η ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους πολίτες, η αδικαιολόγητη μη εξυπηρέτηση τους και η μη έγκαιρη διεκπεραίωση των υποθέσεων τους
ιγ) η αδικαιολόγητη μη έγκαιρη απάντηση σε αναφορές πολιτών
(…)
κβ) η άρνηση παροχής πληροφόρησης στους πολίτες».
________________________________________
– ΔΥΣΛΕΞΙA: -Μα κύριε, έχω δυσλεξία! -Σκάσε και γράφε!
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Πηγαίνω σε ένα σχολείο που κάποιοι καθηγητές δεν εξετάζουν προφορικά τα παιδιά με δυσλεξία στα διαγωνίσματα. Γίνεται;
Μαρία»
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Αν ένα παιδί έχει φέρει στο σχολείο ιατρική βεβαίωση για την δυσλεξία του και οι καθηγητές επιμένουν να τον εξετάζουν γραπτά, τότε εκτός από παράνομοι, είναι και άσχετοι και αναίσθητοι.
α) Παράνομοι γιατί παραβιάζουν εννέα νόμους, προεδρικά διατάγματα και εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας:
1) Ν. 2817/2000 (ΦΕΚ 78/Α΄) «Εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες»
2) Π. Δ. 60/2006 – (ΦΕΚ 65Α΄) «Αξιολόγηση των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου»
3) Π. Δ. 71/24-04-2007 – (ΦΕΚ 85Α’) «Αξιολόγηση των μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου»
4) Εγκύκλιος ΥΠΕΠΘ Γ6/106/3-4-1992 «Μαθητές με δυσλεξία»
5) Εγκύκλιος ΥΠΕΠΘ Γ6/216/10-6-1997 «Εξέταση δυσλεξικών μαθητών/τριών»
6) Εγκύκλιος ΥΠΕΠΘ Γ2/1846/17-5-2000 «Τρόπος εξέτασης δυσλεξικών μαθητών/τριών»
7) Εγκύκλιος ΥΠΕΠΘ Γ6/532/9-5-2001 «Συμπληρωματικές οδηγίες για τον τρόπο εξέτασης δυσλεξικών μαθητών/τριών»
8) Εγκύκλιος ΥΠΕΠΘ Β6/1351/11-5-2001 «Τρόπος και εξέταση των Φυσικώς Αδυνάτων»
9) Εγκύκλιος ΥΠΕΠΘ Β6/32605/6-4-2004 «Εξέταση Φυσικώς Αδυνάτων υποψηφίων»
β) Άσχετοι γιατί δυσλεξία σημαίνει ότι το παιδί δεν μπορεί να γράψει σωστά αυτά που έχει στο μυαλό του. Γι’ αυτό και ο καθηγητής δεν μπορεί να κρίνει αν έχει μάθει κάτι το παιδί ή όχι από το γραπτό του.
γ) Αναίσθητοι γιατί το παιδί που είναι δυσλεκτικό τις περισσότερες φορές δε θέλει να γράφει, όχι μόνο γιατί δε θα πάρει τον βαθμό που αξίζει, αλλά και γιατί ντρέπεται για την εικόνα του γραπτού του. (βλ. γράμμα «ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ» σε αυτό το τεύχος).
ΝΟΜΟΙ:
• Νόμος 2817/2000 (Εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και άλλες διατάξεις), Άρθρο 1, παρ. 2
«2. Στα άτομα αυτά (σ.σ. με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) περιλαμβάνονται όσοι:
α) Έχουν νοητική ανεπάρκεια ή ανωριμότητα.
β) Έχουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα όρασης (τυφλοί, αμβλύωπες) ή ακοής (κωφοί, βαρήκοοι).
γ) Έχουν σοβαρά νευρολογικά ή ορθοπεδικά ελαττώματα ή προβλήματα υγείας.
δ) Έχουν προβλήματα λόγου και ομιλίας.
ε) Έχουν ειδικές δυσκολίες στη μάθηση, όπως δυσλεξία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία.
στ) Έχουν σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες και όσοι παρουσιάζουν αυτισμό και άλλες διαταραχές ανάπτυξης»
• Προεδρικό Διάταγμα 60/2006 – ΦΕΚ 65Α΄ (Αξιολόγηση μαθητών Ενιαίου Λυκείου), Άρθρο 27, παρ. 1
• Προεδρικό Διάταγμα 71 – ΦΕΚ 85 / τ. Α’ /24-04-2007 (Αξιολόγηση των μαθητών της Α ΄τάξης του Eπαγγελματικού Λυκείου), Άρθρο 18, παρ. 1
«α) Εξετάζονται μόνο προφορικά κατόπιν αιτήσεώς τους οι μαθητές που αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση επειδή:
ι) είναι τυφλοί, σύμφωνα με τον Ν. 958/79 (ΦΕΚ 191 Α΄) ή έχουν ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 80%,
ιι) έχουν κινητική αναπηρία τουλάχιστον 67% μόνιμη ή προσωρινή, που συνδέεται με τα άνω άκρα,
ιιι) πάσχουν από σπαστικότητα των άνω άκρων,
ιν) πάσχουν από κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή,
ν) η επίδοσή τους στα μαθήματα δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί με γραπτές εξετάσεις λόγω ειδικής διαταραχής του λόγου (δυσλεξίας)
Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στο Λύκειό τους συνοδευόμενη από τη γνωμάτευση, σύμφωνα με το ισχύον κάθε φορά σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας της οικείας υγειονομικής επιτροπής για τις περιπτώσεις ι) έως ιν), από την οποία να προκύπτει ότι η επίδοσή τους στα μαθήματα δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί με γραπτές εξετάσεις. Για την περίπτωση ν) απαιτείται προσκόμιση ειδικής διαγνωστικής έκθεσης από το Κέντρο Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΚΔΑΥ) που λειτουργεί στην Περιφέρεια της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Στην περίπτωση κατά την οποία δεν λειτουργεί ΚΔΑΥ ούτε στην Περιφέρεια της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ή είναι αδύνατη η πιστοποίηση από το ΚΔΑΥ που λειτουργεί, για αντικειμενικούς και μόνο λόγους που βεβαιώνονται από τον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, γίνεται δεκτή ειδική διαγνωστική έκθεση αναγνωρισμένου δημόσιου ιατροπαιδαγωγικού κέντρου ή σταθμού, με την οποία πιστοποιείται ότι είναι αδύνατος ο έλεγχος των γνώσεων με γραπτή εξέταση λόγω δυσλεξίας. Η διαγνωστική αυτή έκθεση ισχύει για τρία χρόνια από την έκδοσή της.»
• Εγκύκλιος Γ6/106/3-4-1992 ΥΠ.Ε.Π.Θ. (Μαθητές με δυσλεξία)
«3. Οι δυσλεξικοί μαθητές σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις απαλλάσσονται από τις πάσης φύσεως γραπτές εξετάσεις και εξετάζονται μόνον προφορικά. Η όλη αξιολόγηση πρέπει να γίνεται με κατανόηση, διακριτικότητα, αγάπη και εξάντληση της επιείκειας από όλους τους εκπαιδευτικούς με απώτερο στόχο την ενίσχυση και ενθάρρυνση του δυσλεξικού μαθητή. Ας σημειωθεί ότι η επανάληψη της τάξης από έναν δυσλεξικό μαθητή και μάλιστα στην υποχρεωτική εκπαίδευση (Δημοτικό – Γυμνάσιο) μπορεί να οδηγήσει στην εγκατάλειψη της προσπάθειας για μάθηση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων του, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να του δημιουργήσει ψυχολογικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά προβλήματα. Επισημαίνεται όμως ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να διαφαίνεται από την πλευρά του καθηγητή προς τον δυσλεκτικό μαθητή η επιβαλλομένη διακριτική μεταχείριση»
• Εγκύκλιος Γ2/1846/17-5-2000 ΥΠ.Ε.Π.Θ. (Τρόπος εξέτασης δυσλεξικών μαθητών/τριών)
«4. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η αξιολόγηση των μαθητών/τριών αυτών με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες γίνεται με προφορική εξέταση, δεδομένου ότι δυσκολεύονται να διατυπώσουν γραπτά τις σκέψεις τους και την όποια αποκτημένη γνώση τους. Η εξέτασή τους πρέπει να διεξάγεται μέσα σ’ ένα κλίμα ασφάλειας, αποδοχής και σεβασμού της ιδιαιτερότητάς τους.
Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να τους παρέχεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούν το πρόχειρό τους, προκειμένου να σημειώσουν σ’ αυτό οτιδήποτε κρίνουν απαραίτητο για το θέμα, το οποίο στη συνέχεια θα αναπτύξουν προφορικά. Σε καμία περίπτωση οι πρόχειρες σημειώσεις δεν συνυπολογίζονται στον τελικό βαθμό. Πρέπει ακόμα να τους παρέχονται διευκρινίσεις και να τους δίνεται επιπλέον χρόνος, στην περίπτωση που θα ζητηθεί.
Στα θεωρητικά μαθήματα ενδέχεται ο εξεταζόμενος να μην μπορεί ή να δυσκολεύεται να αποδώσει σε συνεχή λόγο ένα γνωστικό αντικείμενο, οπότε κρίνεται σκόπιμο να απαντά σε ερωτήσεις που θα του υποβάλλονται.
Ως προς την εξέταση στο μάθημα της έκθεσης, η αξιολόγηση να επικεντρώνεται στην κατανόηση των βασικών εννοιών του θέματος και στην παρουσίαση των επιχειρημάτων του.
Στην εξέταση στα πρακτικά μαθήματα π.χ. Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία είναι πιθανό ο μαθητής/τρια να μη χρησιμοποιεί σωστά τα πρόσημα ή να κάνει λάθη στις πράξεις. Τότε ο καθηγητής χρειάζεται να παρεμβαίνει, να επισημαίνει το λάθος και να τον/την υποβοηθεί να προχωρήσει. Επιπλέον, οι εξεταστές ας έχουν υπόψη τους, πως ο δυσλεξικός μαθητής/τρια παρουσιάζει αισθητή αδυναμία στην απομνημόνευση τύπων και ορισμών»
________________________________________
• Για να μην αραδιάζουμε και τους υπόλοιπους νόμους, κατεβάστε το έγγραφο Φ.252/33551/4.4.2003 ΥΠ.Ε.Π.Θ. που συνοψίζει αυτά που ισχύουν για τους μαθητές με δυσλεξία και τον τρόπο εξέτασης τους και στις Πανελλαδικές.
• Αν έχετε δυσλεξία και θέλετε να αποκτήσετε το πιστοποιητικό πρέπει να πάτε σε ένα από τα Κέντρα Πιστοποίησης Δυσλεξίας.
Για να διαβάσετε τα παραπάνω έγγραφα πρέπει να έχετε το acrobat reader.
________________________________________
– 5ΜΕΛΗ & 15ΜΕΛΗ (Οι εκλογές, οι συνελεύσεις και οι αρμοδιότητες)
Ο κανονισμός που λέει τα πάντα για τα 5μελή των τμημάτων και το 15μελές του σχολείου (Γ2/4094/23.9.86 Δ/γή ΥΠ.Ε.Π.Θ., Φ.Ε.Κ. 619 τ. Β΄και Τροπ. Γ2/336/1991) πρέπει, σύμφωνα με τον νόμο, με ευθύνη του Διευθυντή και των καθηγητών του σχολείου να αναρτάται σε εμφανές σημείο του σχολείου, να διανέμεται ένα αντίτυπο σε κάθε τμήμα και να ενημερώνονται ευρέως όλοι οι μαθητές του σχολείου για το περιεχόμενό του.
Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβαίνει στο σχολείο σας (ω τι έκπληξη!), συνοψίσαμε για εσάς μερικά βασικά σημεία του κανονισμού παρακάτω.
Oλόκληρο τον κανονισμό μπορείτε να κατεβάσετε εδώ.
A. ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
• Πότε γίνονται:
Σύμφωνα με τον νόμο οι εκλογές για το 5μελές γίνονται μέσα στον πρώτο μήνα των μαθημάτων, ενώ για το 15μελές μέσα στις πρώτες 45 μέρες των μαθημάτων και μετά τις εκλογές των 5μελών. (Στην πράξη, όμως, το Υπ. Παιδείας στέλνει κάθε χρόνο σε όλα τα σχολεία την οδηγία να γίνουν οι εκλογές τον Νοέμβριο…)
• Ποια είναι η διαδικασία:
1) Επιλέγονται τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής από μαθητές που δεν θα είναι υποψήφιοι. Για το 5μελές ενός τμήματος είναι τρία τα μέλη της επιτροπής. Για το 15μελές είναι ένα μέλος από κάθε τμήμα του σχολείου.
2) Η εφορευτική επιτροπή γράφει τα ονόματα όλων των υποψηφίων με αλφαβητική σειρά σε τόσα φύλλα χαρτιού όσα και οι μαθητές που θα ψηφίσουν.
3) Κάθε μαθητής σημειώνει μυστικά με μπλε μελάνι δίπλα από τους υποψήφιους που προτιμάει από 1 μέχρι 5 σταυρούς για το 5μελές και μέχρι 7 σταυρούς για το 15μελές.
4) Η εφορευτική επιτροπή μετράει τους σταυρούς των υποψηφίων και ακυρώνει όσα ψηφοδέλτια έχουν περισσότερους σταυρούς από αυτούς που επιτρέπονται ή έχουν διακριτικά γνωρίσματα (μουτζούρες κ.λ.π.).
5) Οι πέντε πρώτοι σε σταυρούς σε ένα τμήμα είναι τα μέλη του 5μελούς και οι επόμενοι τρεις τα αναπληρωματικά μέλη. Στο 15μελές είναι 5 τα αναπληρωματικά μέλη.
6) Με φανερή ψηφοφορία μεταξύ των μελών του 5μελούς επιλέγεται ο Πρόεδρος, ο Γραμματέας και ο Ταμίας. Με την ίδια διαδικασία επιλέγεται το Προεδρείο του 15μελούς (ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας). (σ.σ. το 15μελές δεν έχει ταμία γιατί δεν κρατάει χρήματα – τα χρήματα που προέρχονται από εκδηλώσεις του 15μελούς μοιράζονται ισόποσα στους Ταμίες των τμημάτων)
7) Η εφορευτική επιτροπή γράφει σε μια κόλλα χαρτί τα αποτελέσματα των εκλογών, τα υπογράφει και τα δίνει στον Διευθυντή.
• Τι γίνεται αν οι μαθητές δουν ότι οι εκπρόσωποί τους δεν τους εκπροσωπουν σωστά:
Οι μαθητές μπορούν να κάνουν έκτακτη γενική συνέλευση για να ανακαλέσουν το 5μελές του τμήματός τους ή το 15μελές του σχολείου και να εκλέξουν καινούριους εκπροσώπους. Αρκεί να το ζητήσουν τουλάχιστον οι μισοί μαθητές ενός τμήματος (για το 5μελές) ή τα 2/3 των μαθητών του σχολείου (για το 15μελές).
B. ΟΙ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
• Το 5μελές και το 15μελές συνεδριάζουν εκτός διδακτικών ωρών.
• Κάθε τμήμα συνεδριάζει τακτικά μία φορά τον μήνα σε τελευταία ώρα και ολόκληρο το σχολείο συνεδριάζει τακτικά τρεις φορές τον χρόνο τις τρεις τελευταίες ώρες μιας μέρας. Με τον Διευθυντή και τον Σύλλογο των Καθηγητών έρχεστε σε συνεννόηση μόνο για το ποια ακριβώς μέρα θα γίνει η συνέλευση και όχι για το αν θα γίνει.
• Έκτακτες γενικές συνελεύσεις μπορούν να γίνουν μόνο εκτός διδακτικών ωρών. Για να γίνει έκτακτη συνέλευση ενός τμήματος πρέπει να τη ζητήσουν το 5μελές ή τουλάχιστον οι μισοί μαθητές του τμήματος. Για να γίνει έκτακτη συνέλευση ολόκληρου του σχολείου πρέπει να το ζητήσουν το 15μελές ή τα 2/3 των μαθητών του σχολείου.
• Στις συνελεύσεις των μαθητών του Λυκείου δεν επιτρέπεται να είναι παρών καθηγητής. Στο Γυμνάσιο είναι παρών ένας καθηγητής μόνο για να δώσει συμβουλές σε διαδικαστικά θέματα.
Γ. ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
• Το 5μελές και το 15μελές μεταφέρουν τα αιτήματα ή παράπονα των μαθητών ενός τμήματος ή του σχολείου αντίστοιχα στον Διευθυντή και τον Σύλλογο των Καθηγητών.
• Το προεδρείο του 15μελούς συμμετέχει στις συνεδριάσεις του συλλόγου των καθηγητών όταν συζητιούνται πολιτιστικές, αθλητικές και γενικά μαθητικές δραστηριότητες (επισκέψεις, εκδρομές, διοργάνωση σχολικών γιορτών κ.ά.).
• Όταν ο σύλλογος των καθηγητών συζητάει για την επιβολή ποινής σε έναν μαθητή, στην συζήτηση συμμετέχει με δικαίωμα λόγου το τριμελές προεδρείο του 15μελους, ο πρόεδρος του τμήματος του μαθητή και φυσικά ο μαθητής που έχει δικαίωμα απολογίας. Οι μαθητές αποχωρούν την ώρα της συζήτησης των καθηγητών για την τελική τους απόφαση.
• Το 15μελές σε συνεργασία με τον σύλλογο των καθηγητών μπορεί να παρακολουθεί τις συνθήκες λειτουργίας του σχολικού κυλικείου (καθαριότητα, τρόπος εξυπηρέτησης κλπ.)
• Τόσο το 15μελές όσο και τα 5μελή έχουν δικαίωμα να έχουν δικό τους πίνακα μαθητικών ανακοινώσεων που τοποθετείται σε κεντρικό χώρο του σχολείου. Ο Διευθυντής οφείλει να παραχωρήσει τον χώρο αυτό στους μαθητές.