Η αποστολή  μας

Αγαπητοί φίλοι, καλώς ορίσατε στον διαδικτυακό τόπο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «η ΑΓΑΠΗ». Ο σύλλογός μας είναι ο πρώτος εθελοντικός αιμοδοτικός που ιδρύθηκε στη χώρα με καταστατικό επικυρωμένο από το πρωτοδικείο το έτος 1975 όταν ακόμη υπήρχε η εμπορία του αίματος. Όταν ακόμη το αίμα δεν θεωρούνταν κοινωνικό αγαθό και εθνικός πλούτος. Όποιος είχε χρήματα το εξαγόραζε από τις διάφορες ιδιωτικές τράπεζες αίματος ή από τους «επαγγελματίες» αιμοδότες.

Ενημερωτικά να σας αναφέρουμε ότι απαγορεύτηκε διά νόμου η αγοραπωλησία αίματος και παραγώγων του τέσσερα χρόνια μετά, το 1979.

Ο σύλλογος της Ξάνθης είναι επίσης από το 2003 ο πρώτος σε προσφορά αίματος σε ολόκληρη τη χώρα βάσει των στοιχείων που τηρεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), αφού τα μέλη του προσφέρουν ετησίως περίπου 6.000 φιάλες αίματος, ενώ από τις αρχές του 2010 προσφέρουν και αιμοπετάλια σε όποιον τα έχει ανάγκη.

Στη σελίδα μας θα προσπαθούμε διαρκώς να δίνουμε απαντήσεις σε ερωτήματα, να ενημερώνουμε για νέες δράσεις σχετικές με την εθελοντική αιμοδοσία και τη Δωρεά Ιστών και Οργάνων, θα προσπαθούμε να προωθήσουμε όσον το δυνατόν σε μεγαλύτερο και κυρίως νεανικό κοινό την υπέρτατη Ιδέα αλτρουισμού, την Ιδέα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.foto_2

Μη διστάσετε να γράψετε ή να μας στείλετε μέσω email, σχόλια είτε θετικά είτε αρνητικά, προκειμένου να γινόμαστε κάθε φορά και καλύτεροι και ακόμη πιο χρήσιμοι στους συνανθρώπους μας.

Παπαχρόνης Ιωάννης

Οι Υπηρεσίες μας

Εθελοντική Αιμοδοσία

Ο Σύλλογος Αιμοδοτών έχει ως πρωταρχικό στόχο την διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας και της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Χρόνια με τα χρόνια οι καιροί άλλαξαν και παρουσιάστηκαν νέες ασθένειας πιο επιθετικές προς τους ανθρώπους. Ο Σύλλογος μας σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων συμμετέχει ενεργά στην διάδοση της Εθελοντικής Δωρεάς Αιμοπεταλίων αλλά και της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών σώματος.

Δωρεά Αιμοπεταλίων

Τι είναι τα αιμοπετάλια;

Τα αιμοπετάλια είναι ένα από τα κύτταρα του αίματος. Τα υπόλοιπα κύτταρα του αίματος είναι τα ερυθρά και τα λευκά αιμοσφαίρια.

Δωρεά Οργάνων και Ιστών Σώματος

(Μυελός των οστών & Περιφερειακά αιμοποιητικά κύτταρα. Δωρεά οργάνων μετά θάνατο)

Οι τρόποι για να σώσεις μια ζωή είναι πολλοί! Ένας από αυτούς είναι με την δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων σε ασθενείς σοβαρών νοσημάτων.

 

Δωρεά Μυελού των Οστών

Γίνετε δότες μυελού των οστών και προσφέρετε μια δεύτερη ευκαιρία ζωής.

Η δωρεά σας μπορεί να σώσει ζωές ανθρώπων με σοβαρά νοσήματα και να τους χαρίσει ελπίδα.

Δωρεά Ομφαλοπλακουντιακού αίματος - Βλαστοκυττάρων

Δώστε μια νέα ευκαιρία ζωής – η δωρεά ομφαλοπλακουντιακού αίματος μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία σοβαρών ασθενειών.

Ερωτήσεις σχετικές με την Δωρεά Αιμοπεταλίων

Ποια είναι η λειτουργία των αιμοπεταλίων;

Συμβάλουν στην πήξη του αίματος, δηλαδή βοηθούν να σταματήσει η αιμορραγία.

Σε ποιες περιπτώσεις χορηγούνται αιμοπετάλια;

Τα αιμοπετάλια χορηγούνται κυρίως στις παρακάτω περιπτώσεις:
α) Σε ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία (καρκινοπαθείς)
β) Σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες (λευχαιμίες / λεμφώματα)

Ερωτήσεις σχετικές με την Δωρεά Μυελού των οστών

Πώς μπορώ να γίνω δότης;

Απέχετε μόνο 3 απλά βήματα από το να γίνετ δότης Μυελού των Οστών. Κάντε το από το σπίτι ή σε μια εκδήλωση που θα γίνει κοντά σας.
Περισσότερα

Βρέθηκα συμβατός. Τώρα;

Μάθε περισσότερα εδώ

Ερωτήσεις σχετικές με την Δωρεά Οργάνων και Ιστών Σώματος

Πως θα βρεθεί συμβατός δότης για έναν ασθενη;

Επειδή τα αντίγονα HLA κληρονομούνται από τους γονείς, η πρώτη αναζήτηση κατάλληλου δότη για έναν ασθενή γίνεται μέσα στην οικογένεια του. Η αναζήτηση αυτή θα δώσει το ποθητό αποτέλεσμα μόνο για το 1/3 των ασθενών.

Ποιος μπορεί να γίνει δότης;

Εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε έχει ξεπεράσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν είναι μεγαλύτερος από 50-55 χρονών, δεν έχει ιστορικό μεταδοτικών νοσημάτων, νεοπλασιών ή καρδιοπαθειών.

Ποιος μπορεί να γίνει μετά θάνατον δωρητής ιστών και οργάνων;

Οποιοσδήποτε άνδρας ή γυναίκα, κάθε ηλικίας, μπορεί να γίνει δωρητής μετά θάνατον. Η αφαίρεση διενεργείται μετά την επέλευση του θανάτου, έστω και αν οι λειτουργίες ορισμένων οργάνων διατηρούνται με τεχνητά μέσα, και εφόσον ο δυνητικός δότης είχε εγγράφως συναινέσει σε αυτήν. Η αφαίρεση αποκλείεται αν είχε εγγράφως εκφράσει την άρνησή του. Αν ο δυνητικός δότης δεν είχε εκφράσει τη συναίνεσή του ή την άρνησή του, η αφαίρεση διενεργείται εφόσον δεν αντιτίθεται σε αυτήν οι συγγενείς του.